0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Producenten hout- en bouwmaterialenindustrie meest positief

VOORBURG – Het producentenvertrouwen industrie veranderde in oktober 2018 nauwelijks. Het vertrouwen ging van 5,7 in september naar 5,9 in oktober, maakt het CBS bekend. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in oktober voor de achtste maand op rij het meest optimistisch. Dat vertrouwen nam afgelopen maand zelfs iets toe. In september kwam de waarde nog uit op 10.4. In oktober steeg dat door naar 16.2.

De trend is sinds het begin van dit jaar dalend, maar het vertrouwen ligt nog ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,8). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9) en in februari 2009 de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Orderportefeuille

Producenten in de industrie waren in oktober positiever over de verwachte bedrijvigheid dan een maand eerder. Het oordeel over de orderportefeuille verbeterde ook een fractie. Over de voorraden gereed product oordeelden de producenten echter negatiever. Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief en een is in evenwicht. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt is even groot als het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Duitsland

Bij onze oosterburen zijn de verwachting minder positief. De vertrouwensindicator van de Duitse industriële producenten daalde in oktober. De producenten zijn door de toenemende internationale onzekerheid een stuk minder optimistisch over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus bijna 1 procent lager dan een jaar eerder.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X