0.1 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Producent duurzaam hout, opent fabriek in Vlaanderen

BEVEREN-KALLO – Met de opening van een nieuwe fabriek bevestigt duurzaamheidspionier Kebony zijn streven naar binnenlandse en internationale expansie. De lancering van de fabriek in België opent een boeiend nieuw hoofdstuk voor het bedrijf, dat vooral bekend staat om de productie van milieuvriendelijk hout dankzij een gepatenteerde technologie.

De nieuwe productievestiging werd tweede week oktober geopend door Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

Kebony kent een aanhoudende jaarlijkse groei, met een stijging van de internationale omzet met gemiddeld 30 procent per jaar in de zeven voorbije jaren. Om aan de toenemende vraag te voldoen, heeft het een nieuwe vestiging geopend die de huidige jaarlijkse productie van Kebony Clear-hout naar 20.000 kubieke meter zal verdubbelen. De oorspronkelijke fabriek van Kebony in Noorwegen zal zich verder specialiseren in de productie van Kebony Character-hout en blijft het centrum voor onderzoek en technologie van de onderneming.

Partners dichtbij

De nieuwe fabriek ligt in het hart van Europa, de ideale locatie om haar voordeel te doen met een waaier van Europese verbindingen. De nabijgelegen Antwerpse haven zal de export van de producten van Kebony naar Europese en overzeese markten, zoals de VS, efficiënter en kosteneffectiever maken. De nieuwe fabriek ligt ook dicht bij de partners van Kebony. Voor het schaven: Rudy De Keyser in Kruibeke; voor de alcohol leveringen: TFC in Geel en naast de vestiging van het chemiebedrijf LANXESS, in het Scheldt Chemical and Industrial Park (ScCIP) in Kallo, dat de fabriek nutsvoorzieningen en lokale diensten zal leveren.

Katalysator

De bouw van de fabriek werd binnen het budget voltooid, met financiering door Europese investeerders, waaronder de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en SFPI-FPIM. Met een beperkte bijkomende investering zou de nieuwe fabriek in Vlaanderen haar huidige productie kunnen verviervoudigen naar ongeveer 80.000 kubieke meter Kebony-hout. De fabriek steunt Kebony’s plannen voor de versnelling van zijn omzet in de volgende jaren en is een katalysator voor een sterke internationale expansie op belangrijke centrale Europese markten als Duitsland en Frankrijk.

Gepatenteerde technologie

De in Noorwegen ontwikkelde gepatenteerde technologie van Kebony, de vrucht van jarenlang onderzoek en ontwikkeling, verbetert de eigenschappen van duurzaam zachthout door middel van een biologische vloeistof. Het proces wijzigt de wanden van de houtcellen blijvend, zodat Kebony de superieure eigenschappen van hardhout krijgt, met een grotere duurzaamheid en structurele stabiliteit als resultaat. Kebony is door het World Economic Forum als Technologiepionier erkend en werd zevenmaal opgenomen in de Global Cleantech 100. Het is populair bij internationale architecten, designers en ontwikkelaars.

Mijlpaal

In een commentaar over de start van de fabriek verklaart Philippe Muyters, de Vlaamse minister voor Werk, Economie, Innovatie en Sport: “Het verheugde mij dat ik als eregast werd uitgenodigd op de officiële lancering van de Belgische fabriek van Kebony. De schepping van nieuwe banen en opportuniteiten voor de plaatselijke mensen zal samen met de grote investering veel bijdragen aan een bloeiende economie in de streek. Het doet mij genoegen om Kebony in Vlaanderen te verwelkomen en ik wens dit initiatief alle succes toe.” Bruno Van den Branden, CEO van Kebony, voegt eraan toe: “De opening van onze tweede fabriek is een mijlpaal in de geschiedenis van Kebony en zal nog vele jaren vitaal zijn voor onze aanhoudende groei. Wij zijn erg blij dat wij ons in een positie bevinden waarin wij onze capaciteit voor de productie van milieuvriendelijk hout kunnen verhogen, wat ons zal helpen om een positieve invloed te blijven hebben op de wereldwijde duurzame bouwsector.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X