0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Prijzen pellets stijgen

SEATLLE – In 2018 werd wereldwijd meer dan 22 miljoen ton houtpellets verscheept. Een groei van 21 procent in vergelijking met 2017. De Verenigde Staten, Vietnam, Letland en Rusland namen daarvan 69 procent voor hun rekening. Dat bericht de North American Wood Fiber Review.

Grootste afnemer voor de pellets is nog altijd Europa, maar in Azië is de vraag de afgelopen drie jaar flink toegenomen. Japan en Zuid-Korea importeerden in 2018 een recordvolume van 4,5 miljoen ton. Het overgrote deel daarvan is afkomstig uit Zuidoost Azië. Grootste exporteur is de VS. De pellets uit de zuidelijke staten van de VS gaan voornamelijk naar Europa, waar men op zoek is naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. Bijna alle pellets uit de VS gaan naar de UK, België en Denemarken. Een beperkt deel is bestemd voor binnenlands gebruik.

Door de toenemende vraag naar pellets stijgen ook de prijzen. In het vierde kwartaal van 2018 betaalde Japan 182 dollar per ton. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Ook in Zuid-Korea stegen in diezelfde periode de prijzen en wel met 25 procent. In Zuid-Korea liggen de prijzen overigens lager, maar dat komt omdat Korea de pellets betrekt uit landen die de pellets goedkoper aanbieden, zoals Vietnam en Maleisië. Japan betrekt het overgrote deel van de pellets uit British Columbia. Deze pellets zijn duurder, onder andere omdat deze pellets vallen onder de FSC- en SFI-labels.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X