AMERSFOORT – Het Facade Identification System (FIS) werd tijdens de pitchavond Duurzame Uitdaging Amersfoort 2018 op 14 februari uitgeroepen als één van detwee winnaars. FIS maakt het mogelijk om een gevel gedurende de hele life cycle identificeerbaar te maken en hier digitaal informatie aan te koppelen. Dit systeem werd gekozen als beste circulaire business case. Het Facade Identification System (FIS) is ontwikkeld door de VMRG, SlimLabs, Root en Tagologic.
De gemeente Amersfoort en het Kennislab voor Urbanisme organiseerden de Duurzame Uitdaging om de verduurzaming van de stad te versnellen. Arjan Kalfsbeek van SlimLabs wist in een pitch van exact 60 seconden de jury te overtuigen dat FIS het beste businessidee is voor een circulaire stedenbouw. Een groot probleem binnen de bouw- en vastgoedwereld is volgens Kalfsbeek dat niemand precies weet welke producten en grondstoffen er in een gebouw zitten. Kalfsbeek: “Dit is een probleem, omdat als gevolg hiervan (bijna) alle producten in gebouwen eindigen als afval, maar ook omdat je niet weet bij wie je terecht moet als er onderhoud nodig is aan een specifiek onderdeel. Door gebouwelementen te voorzien van unieke tags, zijn ze gedurende de hele levensduur identificeer- en traceerbaar.”
Hergebruik of recycling
Als voorbeeld liet Kalfsbeek een kozijn zien, waar verschillende tags op aangebracht waren en lichtte toe: “Door deze te scannen met bijvoorbeeld een telefoon zie ik binnen de FIS applicatie precies waar het kozijn van gemaakt is, wie het gemaakt heeft en welke grondstoffen erin verwerkt zitten en wie eventueel onderhoud dient uit te voeren. Ook de leverancier weet zo exact waar zijn gevels zitten, kan ze eenvoudig monitoren en als de gevel afgedankt wordt, ervoor zorgen dat deze voor hergebruik of recycling in aanmerking komt.”
Vermarkten
De jury benoemde twee winnaars. Naast FIS viel ook het Vertigo 3D Beton Printen in de prijzen.. Alle deelnemers aan de Duurzame Uitdaging Amersfoort hebben een ontwikkeltraject gevolgd. Bram Entrop van de brancheorganisatie voor gevels, VMRG: “Wij zijn dankbaar dat we deel mochten nemen aan de Duurzame Uitdaging Amersfoort. We werden hierdoor gedwongen om ons product en dienst scherp te krijgen. Door een duidelijk beeld te hebben van wat wij met FIS leveren, is hier een business model aan te hangen. Onder professionele begeleiding werken aan het business model van FIS heeft ons duidelijk inzicht gegeven in welke vorm wij de applicatie willen vermarkten.”
Voor meer informatie, zie www.productinformation.nl