-1.1 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Pompejus toren Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Op 24 maart opende de Pompejus toren voor het publiek. De 25 meter hoge toren is een nieuw herkenningspunt op het gerestaureerde Fort de Roovere in Bergen op Zoom. Vanaf de toren is de hele Brabantse waterlinie te zien.

RO&AD architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de toren. De markante vorm kwam tot stand door de punten van het fort denkbeeldig omhoog te klappen. De toren is voor het grootste deel gemaakt met Accoya-hout. De hoofdconstructie bestaat uit stalen driehoeken. Deze constructie is nagenoeg onzichtbaar doordat Accoya houten platen zijn gemonteerd op de snijvlakken van het staal. Hierdoor ontstaat het wiskundig patroon genaamd Volleroy. Het herkenbare patroon komt in de natuur voor op de nek van giraffes en schilden van schildpadden. Om het patroon tot stand te laten komen is een ongebruikelijke productiemethode toegepast. Alle elementen hebben een andere afmeting, waardoor het maken van een platte tekening te ingewikkeld bleek. Daarom zijn de zaagmachines aangestuurd door middel van een 3D model uit de computer.

Onderin de toren is een expositieruimte en een openluchttheater, met een tribune gemaakt van Accoya. De tribune dient tevens als het begin van de trap naar boven. Ook de 129 treden van de trap zijn gemaakt van Accoya houten planken. In totaal is er 100 kubieke meter Accoya toegepast.

RO&AD architecten heeft meerdere elementen in de Brabantse waterlinie ontworpen en gemaakt, zoals de Mozesbrug en Ravelijnbrug. Ad Kil, mede-eigenaar van Ro&Ad: “Alle elementen op de waterlinie hebben wij gemaakt van Accoya, hierdoor lijkt het een soort familie. We kiezen steeds voor Accoya omdat we groot fan zijn van het hout. Wij willen geen tropisch hardhout gebruiken, door de veel te lange groeicyclus van 150 jaar. Accoya is gemaakt van een snelgroeiende houtsoort en heeft daarnaast duurzaamheidsklasse 1. Het onbehandelde Accoya hout is zonder problemen buiten toe te passen. En het hout ziet er mooi uit.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X