0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Platowood investeert in duurzaam machinepark

ARNHEM – Om te voldoen aan de toenemende vraag naar duurzaam hout heeft houtfabrikant Platowood afgelopen maanden flink geïnvesteerd in de eigen productielocatie in Arnhem. Naast een ‘state of the art’ oven is het machinepark uitgebreid met een vierzijdige schaafmachine en elektrische heftrucks en worden zonnepanelen op de daken geplaatst.

In december werd Platowood getroffen door een brand in een oven waarin het hout ‘gebakken’ wordt. Ondanks dat de bedrijfsvoering – door de grote voorraden geplatoniseerd hout – niet in gevaar kwam, was de oven niet meer te redden. De afgelopen maanden is er door het Nederlandse bedrijf BES Bollman een nieuwe oven geïnstalleerd. De oven maakt gebruik van de allernieuwste technieken. Zo zitten de verwarmingselementen dichter bij het hout, kan het proces nog beter gemonitord worden en wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt.”

Bart Raymann, commercieel directeur van Platowood: “Ik ben trots op onze nieuwe oven. We leveren hetzelfde hoogwaardige en duurzame hout, maar het proces is nóg duurzamer. Met de nieuwe oven kunnen we blijven voldoen aan de toenemende vraag naar onze bouwmaterialen. BES Bollman heeft een knap stukje werk geleverd door deze technisch sterk verbeterde oven in zo’n kort tijdsbestek te kunnen ontwikkelen en te bouwen.”

Over Platowood

Platowood is het eerste en enige bedrijf ter wereld dat duurzaam hout maakt voor onder andere gevelbekleding en kozijnen door middel van hydro-thermische modificatie (platoniseren). Door het platoniseren worden de aanwezige eigenschappen in het hout versterkt, zonder chemische toevoegingen. In een zogeheten autoclaaf wordt het hout verhit door stoom en onder verhoogde druk. Daarbij worden de inhoudsstoffen die het hout kwetsbaar maken voor schimmels, afgebroken. Daarna wordt het hout gedroogd en gaat het in een speciale oven. Tijdens de laatste processtap – het curen – ontstaan nieuwe stabiele verbindingen in het hout en door de relatief lage temperatuur blijft het hout sterk en veerkrachtig.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X