3.1 C
Apeldoorn
dinsdag 27 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Palmolieverbod in biobrandstof

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

BRUSSEL/ AMSTERDAN – Het Europees Parlement heeft gestemd voor een einde aan palmolie in biobrandstof. Als het aan het Europarlement ligt, zit er vanaf 2021 geen palmolie meer in Europese diesel. Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie reageert opgetogen: “Als de Europese Unie een palmolieverbod invoert, verbruikt Europa in één klap 46 procent minder palmolie. Nu wordt het regenwoud nog massaal gekapt voor de aanleg van palmolieplantages.”

Schipper: “Het enthousiasme van internationale palmoliebedrijven om de laatste oerbossen van Indonesië, Maleisië en Afrika plat te gooien voor plantages, zal aanzienlijk afnemen nu de Europese markt voor palmoliediesel verdwijnt. Aan massaal kappen van regenwouden door internationale bedrijven moet een einde komen. Het is tijd het regenwoud terug te geven aan de lokale gemeenschappen die er leven. Dat is eerlijk én de beste garantie op het behoud van het regenwoud.”

Voedsel als brandstof

Het Europees Parlement stemde ook over het gebruik van andere voedselgewassen voor brandstof, zoals soja en koolzaad. Een totaalverbod op voedselbrandstoffen lijkt er niet te komen. Maar het gebruik wordt wel flink aan banden gelegd. Ook dat is winst voor de bossen, lokale bewoners, en de voedselprijzen, zo stelt Milieudefensie. De organisatie blijft zich wel inzetten voor een totaalverbod, want door het gebruik van voedselbrandstof stijgen de voedselprijzen. Dit treft vooral de armste mensen op aarde. Ook wordt vaak illegaal bos gekapt, en worden mensen verjaagd van hun geboortegrond. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het Amerikaanse biobrandstofbeleid leidde tot massale boskap.”

Succes na jarenlang debat

Het besluit van het Europees Parlement volgt op een jarenlang debat. Milieudefensie heeft het afgelopen jaar alles op alles gezet voor een palmolieverbod in biobrandstof. Schipper: “Voor ons is dit een mooi succes waar we met veel Europese, Indonesische en Afrikaanse milieuorganisaties hard voor geknokt hebben.” Milieudefensie verzamelde in Nederland ruim 32.000 handtekeningen, voerde talloze lobby-gesprekken en schreef met 174 wetenschappers een open brief. In Europees verband wist Milieudefensie samen met andere organisaties voldoende parlementsleden te overtuigen dat een verbod op het verstoken van palmolie niet alleen goed nieuws is voor het klimaat, maar ook voor de lokale bevolking en bedreigde dierensoorten zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Afgelopen week lieten we ooggetuigen uit Indonesië en Liberia in het parlement hun verhaal doen. Deze week stuurden nog eens 20.000 mensen een persoonlijke e-mail naar de Europarlementariërs.

Toekomst

Het Europees Parlement gaat nu onderhandelen met de Europese Commissie en de Europese Raad over een daadwerkelijk Europees verbod op palmolie voor brandstof. In de Europese Raad zal Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) namens Nederland pleiten voor een palmolieverbod. De Nederlandse regering besloot hiertoe na het ontvangen van een petitie van Milieudefensie, die inmiddels door 32.000 Nederlanders is ondertekend.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X