-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Pallethout schaarser en duurder

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

TILBURG -De houtprijs is de afgelopen maanden in rap tempo gestegen, in sommige gevallen tot wel 20 procent; pallets en kisten worden duurder. Dat heeft alles te maken met de schaarse verkrijgbaarheid van hout op de wereldmarkt en een aanzienlijk grotere vraag. Tot op heden lukt het producenten om klanten van pallets te voorzien, maar verdere schaarste en prijsstijgingen zullen volgen, voorziet branchevereniging EPV.

EPV constateert dat meerdere economische en klimatologische ontwikkelingen aan de houtschaarste ten grondslag liggen. De natte zomer en herfst van 2017 spelen in grote delen van Europa, waaronder de Baltische staten, Duitsland en Scandinavië, een grote rol bij de schaarse rondhoutvoorziening. Bossen zijn te drassig en kapmachines kunnen om die reden het bos niet in. Hout kan bovendien vanuit de bossen door de zachte, natte ondergrond (die normaal bevroren is) niet worden vervoerd over de bospaden naar de zagerijen. Veel bedrijven in de houtkapsector hebben het moeilijk. Onlangs verklaarden de Letse en de Estlandse regeringen deze klimatologische invloed zelfs tot nationale ramp voor de houtkapsector, om bedrijven te behoeden voor claims. Zij kunnen gemaakte leveringsafspraken lang niet allemaal nakomen.

Economische voorspoed

Wereldwijd hebben veel landen economisch de wind in de rug. Met die economische voorspoed groeit ook het aantal transportbewegingen van Nederlandse producten. En of het nu gaat om export of binnenlands vervoer, er is altijd een pallet nodig. De waarde van de pallet in het logistieke proces wordt nu meer dan ooit gewaardeerd. En de orderportefeuille van EPV-leden is beter gevuld dan jaren hiervoor. Maar een feit in deze overspannen markt is: wie hout heeft, is koning. Alleen door gecombineerde inkoopkracht, hogere prijzen en het inzetten van met zorg opgebouwde ketenrelaties, lukt het EPV-leden om hun klanten te blijven voorzien van pallets en kisten. Maar gezegd moet worden dat wachttijden kunnen ontstaan en dat prijsstijgingen van de producten onafwendbaar zijn.

Groeiende vraag naar pallets

Een belangrijke reden voor de stijgende houtprijs is ook dat de Europese houtmarkt een wereldmarkt is geworden. Door de economische ontwikkelingen in Azië melden ook China en India zich nadrukkelijk op die Europese houtmarkt. En ook de V.S. kloppen aan de deur. Zij zijn bereid een aanzienlijk hogere prijs te betalen voor dezelfde houtsoorten, soms oplopend met wel 15 of 20 procent per kubieke meter hout. Daarnaast vissen ook andere sectoren in de houtvijver. De spaanplaatindustrie en de bio-energie trekken aan dezelfde houtsoorten en zijn een alternatief voor de zagerijen die pallethout zagen. Verbranding van houtige biomassa wordt bovendien nog steeds gesubsidieerd.

Transportkosten stijgen

Daarnaast hebben transporteurs in 2017 hun prijzen flink verhoogd en de verwachting is dat zij dit in 2018 opnieuw zullen doen. Bovendien kampen transporteurs in heel Europa met een tekort aan chauffeurs. Hout dat klaarstaat bij de zagerijen, kan niet worden vervoerd naar de producenten.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X