0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Opnieuw beroep ingesteld tegen vergunning biomassacentrale Vattenfall

AMSTERDAM – Mobilisation for Environment (MOB) en Comité Schone Lucht hebben opnieuw beroep ingesteld tegen de nieuw te bouwen biomassacentrale van Vattenfall in Diemen met een vermogen van 120 MW, de grootste biomassacentrale van Nederland. Dit keer gaat het om de natuurvergunning die onlangs is verleend door de provincie Noord Holland. Eind vorig jaar stelden zij al een beroep in tegen de verleende omgevingsvergunning.

De centrale gaat gestookt worden op hout uit de Baltische landen, de VS en Canada, als het aan Vattenfall ligt, in plaats van het aardgas waarop de bestaande centrale van Vattenfall nu draait. Het wetenschappelijke orgaan van de EU (Easac) gaf vorig jaar en onlangs opnieuw zeer gedetailleerde kritiek op de Nederlandse plannen voor biomassacentrales. En onlangs schreef een grote groep van bewonersorganisaties, wetenschappers en onafhankelijke milieuorganisaties uit binnen- en buitenland een brandbrief aan de SER met het dringende verzoek het kabinet te adviseren om de overheidssubsidies voor grootschalige houtverbranding per onmiddellijk af te schaffen.

Als de plannen van de provincie en Vattenfall doorgaan dan heeft de biomassacentrale ernstige gevolgen voor zowel de bossen en biodiversiteit in binnen- en buitenland als het klimaat, aldus MOB en Comité Schone Lucht. Ook de toch al niet zo goede luchtkwaliteit in Diemen/Amsterdam gaat erop achteruit. De lucht die omwonenden inademen wordt viezer en het Naardermeer krijgt meer stikstof en giftige stoffen te verduren. De enige die erop vooruit gaat, ze stellen de twee organisaties, is Vattenfall met meer dan 100 miljoen euro subsidie van het rijk.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X