4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Opmerkelijk halfjaar voor Italiaanse fabrikanten houtbewerkingsmachines

ASSAGO – De ontwikkeling van de Covid-19 pandemie heeft grote invloed gehad op alle economische trends in Italië, inclusief die voor de machines, gereedschappen en apparatuur voor houtbewerking en meubelproductie. De economische groei in de eerste helft van het jaar is verdubbeld in vergbelijking met het eerste half jaar van 2020. Maar kijken we wat langer terug, naar 2019, dan is ook ten opzichte van dat eerste half jaar in 2021 een flinke groei te zien.

In de periode januari-juni 2021 stegen de bestellingen van machines en gereedschappen voor houten meubels met 100,3 procent in vergelijking met hetzelfde semester van 2020. De vraag van buiten de Italiaanse landsgrenzen noteerde een stijging van 88,7 procent, terwijl de binnenlandse markt zelfs nog levendiger was, met een stijging van de bestellingen met 190,8 procent. Wel moet in ogenschouw worden genomen dat Covid-19 een grote impact had op het eerste half jaar van 2020.

Op semester-op-semesterbasis vertoonde de eerste helft van 2021 een positieve trend in vergelijking met de voorgaande zes maanden, van juli tot december 2020, met een stijging van de bestellingen met 42,2 procent (plus 31,9 procent voor de internationale vraag, plus 49,2 procent in Italië).

“Deze cijfers zijn bemoedigend en helpen ons de problemen, op het industriële vlak, te vergeten die we hebben doorgemaakt”, zegt Luigi De Vito, voorzitter van Acimall. “Als we eraan toevoegen dat de periode januari-juni 2021 een groei van 40,2 procent optekende in vergelijking met de eerste helft van 2019, dan laat dat zien dat de stijgende cijfers niet slechts een ‘rebound’ zijn van de Covid-periode, maar een organische en structurele trend is, die getuigt van het wereldwijde concurrentievermogen van de Italiaanse fabrikanten van houtbewerkingsmachines en toebehoren. Helaas zijn er nog wat twijfels over de nabije toekomst, vooral door de schaarste aan grondstoffen en componenten. Deze situatie heeft een negatief effect op de doorlooptijd van materiaalleveringen, een probleem dat zo snel mogelijk moet worden opgelost om de stijgende prijsontwikkeling te stoppen”, besluit De Vito.

De meubel-houtmachine-industrie heeft dit zeer moeilijke seizoen overwonnen dankzij solide technische, industriële, financiële en zakelijke fundamenten. Dit resultaat wordt ook ondersteund door de prikkels van het nieuwe Italiaanse plan 4.0 Transition en soortgelijke maatregelen die in veel landen zijn ingevoerd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X