1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

‘Oplevering nieuwbouw langzaam door vertraging bij nutsbedrijven’

“Nieuwbouw is niet de snelste route naar de oplossing van problematiek op de woningmarkt. Dat neemt niet weg dat we moeten doorgaan met bouwen, bouwen en bouwen. Maar als de politiek (en de NVM) denkt dat ze dit probleem in de komende regeerperiode gaat oplossen, dan heb ik daar hele grote twijfels bij.” Aldus Jeroen Wilhelm, directeur van Cribb in een item van RTL Nieuws ‘Zo wil het nieuwe kabinet de wooncrisis aanpakken’.

Wilhelm vervolgt: “Rondom de snelheid van het opleveren van nieuwbouw heb ik al eens gesproken over trage processen, inspraakprocedures, regelgeving rondom flora en fauna en het feit dat het plannen en bouwen van een huis gewoonweg tijd kost. Maar onlangs werd ik attent gemaakt op nog een probleem. Een knelpunt dat al jaren speelt maar zoals nu blijkt, er nog steeds is: vertraging bij de nutbedrijven voor aansluiting op de voorzieningen. Een woning kan pas opgeleverd en bewoond worden als ook de nutsvoorzieningen zijn aangesloten. En dat laat blijkbaar vaak nog steeds lang op zich wachten.”

Tekort aan personeel

Wilhelm woont zelf op IJburg, de Amsterdamse wijk die gebouwd is in het IJmeer. “Daar is veel zelfbouw en speelt deze problematiek dus ook”, zegt hij, waarbij de Cribb-directeur na een korte rondgang bij wat ‘nieuwbouwers’ constateert dat de nutsbedrijven vaak maanden later dan gepland de aansluiting verzorgen. “Deze nutsbedrijven kampen namelijk met een tekort aan technici. Vaak werken ze al met onderaannemers maar ook die kunnen het werk niet aan of hebben nog steeds te weinig gekwalificeerd personeel.”
Wilhelm pleit ervoor dat de nieuwe minister voor Wonen “echt zal moeten gaan kijken naar andere snellere oplossingen om de woningmarkt vlot te trekken. Met nieuwbouw alleen gaat hij of zij dat niet redden.”

Cribb is een landelijk initiatief dat zich ten doel stelt om de koopwoningmarkt in beweging te brengen. Via Cribb krijgen (koop)woningzoekers inzage in het woningaanbod van mede-woningzoekers. Om dat inzicht te krijgen moet de zoeker enkel zijn eigen woning zichtbaar maken binnen het platform. Hierdoor ontstaat een nieuw ecosysteem van woningzoekers onder elkaar die onderling matches maken. Inmiddels zijn vijftienhonderd woningen op Cribb.nl te vinden die nergens anders te vinden zijn.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X