4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Open Source Wood awards voor hoogbouwontwerp in hout

RIJECKA – Metsä Wood daagde de deelnemers van het RE:EASA 2018-evenement uit om hun eigen designs te ontwerpen voor het Open Source Wood-initiatief. De winnaar: Kate Rybenchuk. Zij ontwierp een systeem met eindeloze mogelijkheden voor meerlaagse hoogbouw met hout.

Het ontwerp dat de eerste prijs heeft gewonnen, Sponge, is gebaseerd op twee modules ontworpen met elementen uit de Open Source Wood-bibliotheek. Het slimme systeem biedt eindeloze mogelijkheden voor het realiseren van gebouwen met meerdere verdiepingen. “Perfect omschreven systeem van meerdere verdiepingen gebaseerd op slechts twee modules. Grote potentie voor prefabricage”, aldus Björman. Kate Rybenchuk, de ontwerper van het winnende ontwerp, ziet veel mogelijkheden in de toepassing van elementen en componenten op basis van Kerto® LVL. “Het realiseren van hoogbouw met hout wordt steeds populairder. In de toekomst zal deze manier van bouwen hopelijk een grote rol gaan spelen in de hoogbouw.”

RE:EASA

Iedere zomer organiseert de EASA (European Architecture Students Assembly) een evenement van twee weken met workshops, leren en netwerken voor architectuurstudenten uit heel Europa. Het evenement vond afgelopen juli plaats in Rijecka, Kroatië en was dit jaar getiteld ‘RE:EASA’. De prijsvraagontwerpen die waren geüpload naar de Open Source Wood online bibliotheek werden beoordeeld door een team van experts. De beste designs werden onderscheiden met een prijs.

Opensourcewood.com

Het Open Source Wood-initiatief is vorig jaar geïntroduceerd door Metsä Wood en is gericht op het verzamelen van houtinnovaties van over de hele wereld. Op opensourcewood.com kunnen zowel studenten als professionals hun ontwerpen voor houtelementen en -modules delen en met elkaar in contact komen. De uitdaging voor de deelnemers van RE:EASA was het ontwerpen van appartementsgebouwen met de elementen en modules van Kerto® LVL (gelamineerd fineerhout) die beschikbaar zijn op Open Source Wood. Het ontwerp moest geschikt zijn voor prefabricage. De modules of bouwelementen moesten dus licht van gewicht zijn en eenvoudig naar de bouwplaats te transporteren zijn. De belangrijkste vraag daarbij was: ‘Hoe kunnen modulaire houtconstructies op de meest efficiënte en milieuvriendelijk manier worden geïmplementeerd in een stedelijke omgeving met behulp van de houtelementen die beschikbaar zijn op Open Source Wood?’

In totaal gingen negen inzendingen van Europese groepen en individuen de uitdaging aan. “Het was fantastisch om te zien hoe snel de deelnemers doordachte ontwerpen wisten te realiseren met kant-en-klare elementen”, zegt Jussi Björman, directeur Technical Customer Service bij Metsä Wood en jurylid.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X