0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Onderzoek: Voorkeuren houten vloeren Nederland

ALPHEN AAN DEN RIJN- Eikenhout is veruit de meest populaire houtsoort voor het leggen van een nieuwe houten vloer. Dit blijkt uit onderzoek van vloerenspecialist Uipkes Houten Vloeren. Zij analyseerden onder andere ruim 1300 opleveringen, offerteaanvragen en online bezoekersdata.

Bij nieuwe nieuwe houten vloeren gaat de interesse in 37,8 procent uit naar eikenhout. Op de tweede plaats volgt het tropische robijnhout (15,1% procent). De derde plek wordt bezet door het eveneens tropische jatoba hout (6,4 procent).  “De keuze voor eikenhout is een logische”, aldus Martin Uipkes, eigenaar van Uipkes Houten Vloeren: “Eiken hout is betaalbare een duurzame houtsoort. Komt veelal uit de Europese goed beheerde bossen en gaat door zijn hardheid lang mee. Tevens is het de meest geschikte houtsoort in combinatie met vloerverwarming.”

Andere bekende traditionele houtsoorten hebben een kleiner aandeel: 5,4 procent van de consumenten heeft interesse voor een noten vloer, 4,68 procent voor essen en 4,65 procent voor een vloer gemaakt van larikshout. Het ook bekende kersenhout blijft achter met 1,7 procent.

Bruine vloeren meest populair

Naast de houtkeuze is binnen het onderzoek ook gekeken naar de kleurkeuze van Nederlanders. Bruine vloeren zijn het populairst in Nederland. Liefst 39,0 procent van alle houten vloeren wordt in deze kleur besteld. De kleur wit volgt op korte afstand met 32,6 procent. De op twee na populairste kleur is grijs. 16,4 procent van de consumenten kiest voor een grijze vloer. Voor de kleur zwart wordt het minst vaak gekozen (12,1 procent).

Opvallend is dat er provinciaal grote verschillen bestaan in de voorkeuren bij een nieuwe vloer. Zo wordt in Groningen het minst vaak gekozen voor zwarte vloeren (8,3 procent), In Overijssel is zwart ook de minst populaire kleur, maar wordt deze wel twee keer zo vaak gelegd (16,6 procent). Friezen hebben van alle Nederlanders de grootste voorkeur voor een lichte kleur vloer (lichtbruin of wit) en Zeeuwen kiezen het vaakst van alle Nederlanders voor een bruine kleur vloer.

Plankenvloer meest gekozen legpatroon

Het meest gekozen legpatroon is de plankenvloer (62,9 procent). Bij dit legpatroon wordt de nadruk vooral gelegd op de houttekening van de vloer. Het bekende visgraatmotief volgt met 30,6 procent. Ook wordt regelmatig gekozen voor de Hongaarse punt (6,5 procent).

Uipkes Houten Vloeren heeft de intentie om dit onderzoek jaarlijks te herhalen, om zo trends te ontdekken en deze te delen met zowel consumenten als professionals.

Het onderzoek staat op onze website op de pagina: https://www.uipkesvloeren.nl/weblog/vloervoorkeuren-2018/item1465

- Advertisement -

Laatste nieuws

X