4.3 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Ondernemersvertrouwen minder hoog

VOORBURG – Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van 2019 uit op 10,6; bijna drie punten lager dan een kwartaal eerder. Desondanks ligt het vertrouwen nog ruimschoots boven het langjarig gemiddelde. Ondernemers in de bouw zijn het meest positief van alle bedrijfstakken.

Een groeiend aantal ondernemers verwacht negatieve gevolgen van de brexit. Dit melden CBS, KvK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven.

Het ondernemersvertrouwen daalt nu voor het tweede kwartaal op rij. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland ligt in het eerste kwartaal van 2019 met 10,6 echter nog ruim boven het gemiddelde (1,5) sinds de start van de meting in 2008. In het tweede kwartaal van 2009 bereikte het ondernemersvertrouwen de laagste waarde (- 29,7) tot nu toe en in het eerste kwartaal van 2018 werd de hoogste waarde bereikt: +18,1. Voor het tiende kwartaal op rij is in de bouw het vertrouwen het grootst van alle bedrijfstakken: 31,2. Dat vertrouwen is wel iets teruggezakt in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018: toen kwam het vertrouwen nog uit op 33,3.

Brexit

Een groeiend deel van het niet-financiële bedrijfsleven verwacht het eerste kwartaal van 2019 negatieve gevolgen van de brexit. Bijna 1 op de 4 bedrijven verwacht de gevolgen voor de bedrijfsvoering. Met name de vrijheid van verkeer van goederen en diensten wordt volgens ondernemers geraakt (11,5 procent van de bedrijven). 11 Procent van de ondernemers spreekt de verwachting uit dat er in het eerste kwartaal minder handel gedreven zal worden met Groot-Brittannië dan drie maanden geleden. Ook de omzetontwikkeling in het eerste kwartaal zal naar verwachting negatief beïnvloed worden door de brexit. Een groeien aantal bedrijven maakt zich zorgen. In het tweede kwartaal van 2018 dacht 5,6 procent van de bedrijven te worden geraakt door de brexit. In het derde kwartaal groeide dat percentage naar 6,8 procent en in het vierde kwartaal naar 8,5 procent. In het eerste kwartaal van 2019 is dat percentage dus al verder gegroeid naar 11,5 procent.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X