8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Ondernemersorganisaties willen duidelijkheid over gas

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

DEN HAAG – MKB-Nederland en VNO-NCW hopen dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bedrijven kan faciliteren bij het overschakelen van Gronings gas naar ander gas of andere energiebronnen. Dat zeggen zij in reactie op de brief van minister Wiebes, waarin 2022 wordt genoemd als deadline voor de overgang.

Volgens de ondernemersorganisaties staat het bedrijfsleven voor een complexe keuze. Zij kunnen overstappen van het laagcalorische gas uit Groningen naar het hoogcalorische gas dat onder meer wordt geïmporteerd uit Rusland en Noorwegen. Maar zij zullen niet eerst investeren in deze overschakeling als zij een paar jaar later opnieuw moeten investeren in de overschakeling op bijvoorbeeld duurzame elektriciteit of aardwarmte.

Aparte netwerken

Het Gronings gas wordt gebruikt door alle huishoudens en een aantal bedrijven. Daarvoor bestaat een apart netwerk. Het hoogcalorisch gas wordt vooral door de industrie gebruikt, ook via een eigen netwerk. Voor veel andere bedrijven geldt dat zij te ver van dat netwerk afzitten om een aansluiting daarop betaalbaar te maken, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

Alle paden bewandelen

EZK gaat nu in gesprek met zo’n tweehonderd bedrijven over de overschakeling. De ondernemersorganisaties hopen dat het ministerie ervoor kan zorgen dat de benodigde investeringen door bedrijven mogelijk en bij voorkeur aantrekkelijk worden. Daarnaast zeggen zij dat alle paden bewandeld moeten worden om het gebruik van Gronings gas te verminderen. Dus niet alleen gericht op grootverbruikers, maar ook op huishoudens en de mogelijkheden qua export. ‘Dat is In het belang van de – veiligheid van de – Groningers.’ (BRON: mkb Nederland, www.mkb.nl)

- Advertisement -

Laatste nieuws

X