0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Omzet stijging in hout- en bouwmaterialenindustrie

VOORBURG – In de hout- en bouwmaterialenindustrie lag in het eerste kwartaal van 2019 de omzet 9,2 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee is deze industrie de tak die het verreweg het beste doet in vergelijking met andere industriële sectoren.

Producenten in de industrie hebben in het eerste kwartaal van 2019 4,0 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De omzet nam voor het eerst na het derde kwartaal van 2016 af. De arbeidsmarkt in de industrie is nog steeds gespannen, in het eerste kwartaal dit jaar stonden meer dan 23 duizend vacatures open, zo laat het CBS weten.

De omzetten van het vierde kwartaal 2018 en het eerste kwartaal 2019 worden gedrukt doordat de bedrijfsactiviteiten die vorig jaar nog in Nederland plaatsvonden, verplaatst zijn naar een ander land. Binnen Nederland zetten producenten in het eerste kwartaal 0,8 procent meer om dan een jaar eerder. De buitenlandse omzet nam daarentegen 6,6 procent af. De afzetprijzen in de industrie stegen voor het tiende kwartaal op rij, in het eerste kwartaal van 2019 met 1,8 procent.

Banen

Het aantal banen in de industrie is in het eerste kwartaal van 2019 met 8 duizend gestegen ten opzicht van het vierde kwartaal van 2018 en met 29 duizend ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal banen kwam in het eerste kwartaal uit op 883 duizend. Per saldo 10 procent van de industriële producenten verwacht de komende drie maanden meer personeel aan te trekken.

Vacatures

Industriële producenten zien het tekort aan personeel nog steeds als één van de grootste belemmeringen in de industrie. Aan het begin van het tweede kwartaal gaf 19 procent aan dat de bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Dat het aantrekken van personeel nog steeds lastig is, is ook zichtbaar in het aantal openstaande vacatures. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2019 stonden in de industrie meer dan 23 duizend vacatures open, het hoogste aantal in bijna elf jaar tijd.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X