HARDERWIJK – Timmerfabriek Olofsen in Harderwijk is een familiebedrijf, dat al meer dan 100 jaar de kost verdient met het maken van ramen, deuren en kozijnen. In september 2016 werd het bedrijf getroffen door een brand dat een kwart van de productie en opslagruimte in de as legde. Naast 600 kubieke meter hout ging ook een aantal machines, waaronder een bewerkingscentrum verloren. Met de nieuwe Saomad Woodpecker 30 kon de productie weer snel worden opgepakt en zelfs uitgebreid.
De duidelijke visie die directeur Olaf-Jan Olofsen heeft ten aanzien van zijn bedrijf en de machines die daarbij horen kwamen goed van pas bij de wederopbouw. “Brand komt nooit op een goed moment, maar 2016 was net het jaar dat we weer uit de crisis aan het opkrabbelen waren. Niet dat we het de jaren daarvoor slecht hadden. We hebben ons redelijk staande weten te houden met het aannemen van grote en kleine klussen. Dat hoort overigens bij onze filosofie. We leveren stukswerk, maar ook seriematig. Kozijnen leveren we desgewenst beglaasd en afgelakt af bij de aannemer of particulier. We begeven ons zowel op het gebied van nieuwbouw alsook renovatie. Wij zeggen niet snel ‘nee’. Die filosofie heeft ons door de crisis heen geholpen en hebben we meegenomen bij de aanschaf van het nieuwe bewerkingscentrum.”
Oversized
Want toen het nieuwe bewerkingscentrum moest komen had Olofsen zijn wensenlijstje klaar. Uiteindelijk kwam hij bij Gerretsen Houtbewerkingsmachines in Wijhe terecht. Daar schafte hij een nieuwe Saomad WP 30 aan. De machine is voorzien van vier onafhankelijk van elkaar functionerende bewerkingstafels, en drie bewerkingsmotoren, één 5-asser en twee 3-assige hoofdmotoren. Daarnaast zijn er onafhankelijke motoren voor het verticaal en horizontaal inkrozen en het boren van deuvelgaten. Glaslatten voor ramen en deuren worden automatisch en gelijktijdig op de juiste lengte en schuinte meegenomen en de machine laadt, bewerkt en lost zonder tijdverlies. “Maar naast de uitgebreide mogelijkheden vind ik nog een aantal zaken belangrijk. Zo ben ik gecharmeerd van de zware constructie. Dit zorgt voor de nodige stabiliteit en dus precisie. Maar ook de wijze van belading was voor mij van belang”, aldus Olofsen, die zijn voorliefde voor techniek niet onder stoelen of banken steekt. “Ik ben inderdaad een techneut. Daarom wilde ik ook een machine die ik tot op zekere hoogte zelf vorm kon geven, maar die ook ‘ruimte’ geeft. Veel bedrijven kopen een machine die past in het huidige productieproces. Ik heb een Saomad aangeschaft, die meer productie kan draaien dat we op dit moment nodig hebben. Zo hebben de gereedschapsmagazijnen veel meer mogelijkheden dan op dit moment nodig is. We hebben alle beschikbare ruimte nog niet helemaal in gebruik, maar nieuwe gereedschappen kunnen we heel makkelijk inpassen. Ik wil klaar zijn voor de toekomst. Mijn machines mogen de groei van ons bedrijf niet remmen.”
Overbelasten
Bij Olofsen werken nog hetzelfde aantal medewerkers (20) als voor de brand, maar de productie, met dank aan de Saomad, is aanzienlijk uitgebreid. “We hebben de machine uitgerust met een automatisch laad- en lossysteem om op arbeid te besparen, maar ook om te voorkomen dat de machine stilstaat op het moment dat er geen personeel voorhanden is. Bovendien kiezen we er voor om willekeurig te kunnen laden. De QR-codes op het hout zorgen ervoor dat de juiste bewerkingen wordt uitgevoerd. De automatische belading en ontlading is belangrijk en tijdens de bewerking wordt zonder tijdverlies, middels een laser, een herkenning gegraveerd die weer van belang is voor de mannen van de voormontage. Daar komt bij dat we willen dat de machine onze productie ruim binnen de normale werktijden afwerkt, zodat we altijd nog kunnen, zonder opnieuw te moeten investeren. We halen binnen de normale werkuren het optimale uit de machine, zonder deze te overbelasten. De machine moet rustig in een constant tempo zijn werk kunnen doen. Ga je steeds op de maximale capaciteit zitten, dan treden eerder storingen en slijtages op. Daar ben ik van overtuigd. Behandel ik mijn machines als mijn kindjes? Ja, misschien wel.”
Gerretsen Wijhe
Olofsen kwam bij zijn zoektocht naar een nieuw bewerkingscentrum bij Gerretsen in Wijhe terecht. Het is vrijwel het grootste bewerkingscentrum dat Saomad levert. “De flexibiliteit die ik wenste werd door Gerretsen goed begrepen. Datzelfde geldt voor wat betreft de service. Ik wil bijvoorbeeld dat er iedere drie maanden een monteur van Gerretsen langskomt om de machine te controleren. Ook al zijn er geen problemen, ik wil toch dat hij nagekeken wordt. Met dat preventieve onderhoud voorkom je storingen, want die komen altijd op een verkeerd moment.”
Omkasting
Tijd om dan maar eens een kijkje te nemen in de productiehal. Het is niet mogelijk om de Saomad over het hoofd te zien. De machine, inclusief laad- en ontladingstafels neemt in totaal zo’n 200 vierkante meter in beslag. Wat opvalt is de totale omkasting. “Die omkasting zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast. Uiteraard maakt dat het werken in deze ruimte een stuk aangenamer”, zegt Olofsen, die voor de aansturing de machine heeft laten uitrusten met de software van Matrix. De afzuiging werd aangelegd door Modesta en het laad- en lossysteem is afkomstig van Kuipers Service uit Vriezenveen. Voor de aanschaf van de gereedschappen ging Olofsen in zee met Euromec in Enter. Ook voor wat betreft die gereedschappen had Olofsen zijn eigen visie. “Net als de machine wil ik ook de gereedschappen op maat. Natuurlijk hebben we standaardgereedschappen van Euromec, maar daarnaast heb ik ook een aantal op maat laten maken. Natuurlijk zijn dat extra kosten, maar daarmee kun je ook iets speciaals maken. Daarnaast zijn, zoals gezegd, ook de gereedschapsmagazijnen oversized, zodat we ook hier extra ruimte hebben bij uitbreiding. Wanneer je speciale producten kunt leveren, dan betaalt zich dat vanzelf terug.”
Uitdagend
Op dit moment heeft de Harderwijkse timmerfabriek de machine een jaar in gebruik. Werk is er voldoende voorhanden en Olofsen noemt het een geruststellende gedachte dat hij met zijn machine nog niet aan het productieplafond zit. Hij geniet er zichtbaar van dat het bewerkingscentrum rustig en in een constant tempo zijn werk doet. “Ik vind het mooi om uit te denken hoe ik een machine en een productieproces verder kan optimaliseren. Ik wil een machine van een machine maken. De leverancier van de machine en de bijbehorende software en gereedschappen daag ik daarbij uit om mijn wensen zo veel mogelijk in te vullen. Ik vind dat ze daarin goed zijn geslaagd.”