9 C
Apeldoorn
vrijdag 1 maart 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Normontwerp voor bepaling impregneerbaarheid houtsoorten voor commentaar

DELFT – Ontwerp NEN-EN 14734 beschrijft een laboratoriummethode voor de bepaling van de behandelbaarheid van houtsoorten die moeten worden geïmpregneerd met verduurzamingsmiddelen. De methode kan ook worden gebruikt om verschillen tussen monsters van dezelfde houtsoort maar uit verschillende groeigebieden te onderzoeken.

De methode gebruikt een waterige oplossing van kopersulfaat, maar kan ook worden aangepast als de reactie van het hout op een specifiek verduurzamingsmiddel wordt gezocht. De indringing van het middel wordt gemeten en het hout wordt in een behandelbaarheidsklasse ingedeeld.

Commentaar indienen

Tot en met 18 februari kan commentaar worden ingediend op NEN-EN 14734. Een commentaarformulier is op te vragen bij Sandra Jansen, projectassistent Materialen & Bouwproducten, telefoon 015 2 690 494 of e-mail mb@nen.nl.
De Nederlandse normcommissie ‘Hout’ zal het tijdig ontvangen commentaar bespreken en, als het wordt overgenomen als Nederlands commentaar, indienen bij de Europese normcommissie, CEN/TC 38 Durability of wood and wood-based products.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X