-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Norm voor keuring bouwtechnische staat van een woning

DELFT – In de norm NTA 8060:2021 staan regels voor de visuele beoordeling van een woning. Belangrijk onderdeel is de verplichte opnamelijst van minimaal te beoordelen onderdelen. Met de publicatie van NTA 8060 kunnen inspectiebureaus de kwaliteit van bouwtechnische keuringen verbeteren. NTA 8060 voorziet ook in alle informatie die nodig is voor het bouwkundig deel van een taxatie en voor de aanvraag voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Onlangs was er in een consumentenprogramma een item over de uitvoering van bouwtechnische keuringen. Hierin bleek dat in een keuringsrapport van een willekeurig inspectiebureau nog onduidelijkheden en fouten kunnen zitten. Omdat de bouwtechnische keuring een ontbindende voorwaarde (het bouwkundig voorbehoud) kan zijn bij de aankoop van een woning, is het belangrijk dat de uitkomst van een woningkeuring eenduidig is.

Van ontwerp naar NTA

In 2010 heeft de NEN-werkgroep een Ontwerp NTA 8060 opgesteld dat door veel keuringsbureaus wordt gebruikt. Gezien de ontwikkelingen rondom bouwtechnische keuringen was er behoefte aan een update en een formele publicatie. In 2020 is een nieuwe NEN-werkgroep aan de slag gegaan, met NTA 8060:2021 als resultaat.

Voorlopig koopcontract

De NEN-werkgroep pleit ervoor om in het voorlopig koopcontract bij het bouwkundig voorbehoud te verwijzen naar NTA 8060. Daarmee kunnen discussies tussen koper en verkoper worden voorkomen en voldoen zij aan hun respectievelijke onderzoeks- en informatieplicht. Een verwijzing draagt ertoe bij dat NTA 8060 in de markt wordt gezien als het minimaal noodzakelijke waaraan een bouwtechnische keuring moet voldoen.

Van NTA naar NEN-norm

Consumentenorganisaties, Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, makelaars, taxateurs, inspectiebureaus, adviesbureaus en andere belanghebbenden in de bouw zijn uitgenodigd om vanuit hun expertise te reageren op NTA 8060:2021. De NEN-werkgroep neemt alle feedback mee in het plan om deze NTA op korte termijn door te ontwikkelen tot een NEN-norm.

Interesse in deelname aan de werkgroep? Neem dan contact op met bi@nen.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X