0.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Nieuw leerboek en naslagwerk kleurenleer

ZAANDAM – Bij de Nederlandse Kleurenschool verscheen Kleurvormgeving – Uitgebreide kleurenleer voor de professionele kleuradviseur. Dit leerboek – dat ook goed als naslagwerk kan dienen – is gebaseerd op de eisen van de kwalificatie van het keuzedeel Kleurvormgeving (K0297, MBO4) en de exameneisen van de Beroepsorganisatie van Kleurdeskundigen (Stichting BNK) voor dit keuzedeel. Het keuzedeel is gekoppeld aan de kwalificaties ontwerpend meubelmaker, mediavormgever, glazenier, keramist, ontwerpend leer- en textielverwerker, interieuradviseur, projectmanager vastgoedonderhoud, ruimtelijk vormgever, decoratie- en restauratieschilder en creatief vakman. 

Met dit boek leert de student om zowel eenvoudige als complexe kleuradviezen op te stellen en te onderbouwen. Door het bestuderen van de theorie ontwikkelt de student een brede kennis over kleur. Het oefenen met de bijbehorende praktijkopdrachten in de elektronische leeromgeving helpt om kleurvaardigheden verder te ontwikkelen. Daarmee verwerft de student alles wat nodig is voor het maken van een goed kleurvormgevingsplan.

Onderscheidend aan dit boek is, dat het uitgaat van hoe de mens kleuren beleeft. De auteurs benoemen twaalf zintuigen, die in verband staan met twaalf kleurcontrasten. Deze kleurcontrasten zijn, naast de andere harmonie-principes, een belangrijk instrument in het ontwerpproces. Behalve op de kwantitatieve kenmerken van kleur (kleurtoon, lichtheid en verzadiging), gaan de auteurs ook in op de kwalitatieve of belevingskenmerken (warm, koud, hard, zacht, licht, zwaar, zoet) en hoe je deze kunt objectiveren. Dit stelt de professionele kleuradviseur niet alleen in staat om een bepaalde beleving mee te geven aan het ontwerp, maar ook om die beleving objectief te beargumenteren.

De Nederlandse Kleurenschool (NKS) is een kennisinstelling die zich bezighoudt met het verkrijgen, onderzoeken, optimaliseren, beheren en verspreiden van kennis over kleur. De Nederlandse Kleurenschool heeft een toonaangevende en centrale plek in de wereld van kleuronderwijs.

Auteur Jan de Boon werkte 25 jaar als zelfstandig architect te Leiden. Geïnspireerd door de vormen- en kleurentaal die hij leerde kennen tijdens zijn jaren in Järna, Zweden, ontwikkelde hij een steeds grotere interesse in de kleurgeving van de architectuur. Hij schreef onder andere het boek Alles andere als farblos – der Sinn als Maßstab (Uitgeverij Farbe und Gesundheit). Auteur Mark Kotterink is directeur van de Nederlandse Kleurenschool en ontwikkelt opleidingsprogramma’s en doceert al meer dan 10 jaar kleurenleer bij bedrijven en instellingen. Samen met Jan de Boon schreef hij eerder o.a. Kleuradvies – Elementaire kleurenleer voor het maken van eenvoudige kleuradviezen.

Kleurvormgeving – Uitgebreide kleurenleer voor de professionele kleuradviseur 
Auteurs: Mark Kotterink & Jan de Boon
Uitgave: Stichting Nederlandse Kleurenschool
256 pagina’s full-colour
ISBN: 978-90-826584-5-3
Prijs hardcover: € 67,95
Prijs softcover: € 59,95
Verkrijgbaar in de boekhandel.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X