-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Nieuw Europees LVL-handboek gepubliceerd

HELSINKI – Het nieuwe Europese LVL-handboek is de eerste uitgebreide samenvatting van de eigenschappen en eindtoepassingen van LVL-producten. Het is samengesteld en gepubliceerd door de houtbewerkingsindustrie. Het handboek is een uitgebreide bron van informatie voor ontwerpers, constructeurs en aannemers.

De gelijmde fineerstructuur van LVL maakt dit houtproduct tot een efficiënt constructiemateriaal. Het product wordt gebruikt voor balken, platen, kolommen en elementen: van nieuwe gebouwen tot renovaties en andere industriële toepassingen.
”LVL is één van de efficiëntste materialen voor dragende houtconstructies. Tot dusver waren er echter geen gezamenlijke technische instructies voor de toepassing van LVL. Dit handboek vult deze leemte op”, aldus CEO Matti Mikkola van de Federation of the Finnish Woodworking Industries, de organisatie die verantwoordelijk is voor de publicatie van het handboek. De bedrijven Metsä Wood, Stora Enso Wood Products en Raute Oyj hebben bijgedragen vanuit de branche.

“We wilden samen een solide basis creëren voor verantwoorde en duurzame houtbouw. Het handboek geeft een beschrijving van alle noodzakelijke feiten en biedt ook de mogelijkheid om LVL te vergelijken met andere bouwmaterialen. Het verheldert ook het ontwerp van houten gebouwen”, zeggen Henrik Söderström, SVP, Supply Chain Management, Metsä Wood en Janne Pynnönen, hoofd LVL Business Line, Stora Enso Wood Products.
Het LVL-handboek is gepubliceerd op 26 september 2019 in samenhang met de Forum Wood Building Nordic conferentie in Helsinki. Het LVL-handboek is te downloaden via de website van Metsä Wood.

https://puutuoteteollisuus.fi/faktoja-ja-ohjeita/lvl-handbook
De Federation of the Finnish Woodworking Industries en de Duitse Studiengemeinschaft Holzleimbau publiceerden in dezelfde week namens de producenten van LVL een gezamenlijk technisch bulletin met specificaties voor sterkteklassen, toleranties en aanvullende ontwerpvoorschriften voor LVL. De berekeningen in het LVL-handboek zijn gebaseerd op dit bulletin.

Het technische bulletin is beschikbaar op de website https://puutuoteteollisuus.fi/images/pdf/LVL_bulletin_eng.pdf

- Advertisement -

Laatste nieuws

X