-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Nederlandse taal verplicht op bouwplaats

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

WOERDEN – Miscommunicatie is mede de oorzaak van dodelijke ongevallen in de bouw. Een basiskennis van het Nederlands dient dan ook verplicht te worden gesteld voor bouwvakkers, stelt Zelfstandigen Bouw, belangenbehartiger van zzp’ers in de bouw, hout en techniek, in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bouwvakkers die niet dezelfde taal spreken vormen een gevaar voor zichzelf en anderen. Door het huidige tekort aan vakmensen zal steeds vaker een beroep worden gedaan op vakmannen uit het buitenland. Omwille van de veiligheid op een bouwplaats, mag van hen een basiskennis van het Nederlands worden verlangd. In een brief aan minister Ollongren verzoekt Zelfstandigen Bouw de bewindsvrouw met klem in de richtlijn Bouw- en sloopveiligheid of in de Arbowet een taaleis op te nemen.

“Wij hebben niets tegen de komst van buitenlandse vakmannen”, benadrukt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Maar het taalprobleem speelt al jaren. En het is ook al jaren bekend dat daar onaanvaardbare risico’s aan kleven. Twee jaar geleden constateerde de inspectie SZW in de bouw een forse toename van het aantal ernstige ongelukken (+14 procent) en het aantal dodelijke ongevallen (+56 procent). Volgens de inspectie is een deel van die toename te wijten aan miscommunicatie.”

De bouw is een sector waar veel ongelukken gebeuren. Terecht wordt geprobeerd door strenge regels de veiligheid te bevorderen. Het wordt tijd dat nu ook het groeiende taalprobleem wordt aangepakt.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X