-1.6 C
Apeldoorn
vrijdag 1 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Nederlandse bedrijven doen goede zaken op Duitse tweelingbeurs

NÜRNBERG – De tweejaarlijkse combinatiebeurs Holz-Handwerk en Fensterbau Frontale trok dit jaar een record aantal exposanten. 1329 Exposanten, afkomstig uit 42 landen presenteerden de laatste trends en noviteiten aan ruim 110.000 bezoekers. De beurs vond plaats van 21 tot en met 24 maart in de Nürnburg Messe. De Nederlandse exposanten waren meer dan tevreden over de aanloop op de stand en de opgedane contacten. Er werden zelfs, op meerdere stands, gedurende de beurs, machines verkocht.

De Holz Handwerk wordt traditiegetrouw goed bezocht door meubelmakers, interieurmakers en massieve houtbewerkers. Op de Fensterbau Frontale zijn vooral de bedrijven te vinden die zich bezighouden met de productie van deuren, kozijnen en ramen en alles wat daarbij komt kijken. Dit beursdeel was internationaler dan ooit, zo liet de beursorganisatie weten. 44 Procent van de bezoekers was afkomstig van buiten de Duitse landsgrenzen. Topics waren dit jaar de digitalisering, smart homes en automatisering, energie-efficiëntie, duurzaamheid en design.

Beste handelaar

Elcon deelt dit jaar de stand met haar Duitse importeur, Gerone, winnaar van Elcons verkiezing ‘Beste handelaar’. Zoals de naam al doet vermoeden: dit bedrijf verkocht de afgelopen vijf jaar meeste platenzaagmachines van Elcon. Elcon-vertegenwoordiger Eric Dortangs is tevreden over de aanloop op de stand. “We hebben hier goede contacten opgedaan. Ik heb het idee dat deze beurs steeds internationaler wordt. Voor de bezoeker zijn dit geen weggegooide dagen. Bijna alle grotere fabrikanten zijn hier aanwezig.”

Innovatieve shuffle

Interessant was ook de stand van MAKA. Dit bedrijf wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kruba Kruimer. MAKA presenteerde het MAKA CNC-Bewerkingscentrum, een allround systeem, voorzien van een 3- of 5-assig CNC-freesaggregaat. Verder heeft dit centrum handmatig of automatisch verstelbare opspanbalken, een automatisch beladings- en ontladingssysteem en kunnen de onderdelen of werkstukken op hoge snelheid worden gepositioneerd en bewerkt. MAKA, pionier van CNC-technologie voor hout-, composiet-, aluminium- en kunststofbewerking, biedt voor elke bewerking een passende CNC-oplossing. Het leveringsprogramma varieert van modulair opgebouwde CNC-Bewerkingscentra tot hoog complexe en individueel op maat gebouwde oplossingen. Dit nieuwe, innovatieve CNC-Bewerkingscentrum is uitermate geschikt voor onder meer de trappenindustrie, interieurbouw, meubelindustrie en ramen/deuren/kozijnenfabrikanten. Verder werd op de vakbeurs ook de nieuwe productielijn van MAKA geïntroduceerd. Een mooie hightech-oplossing voor de volautomatische handling van werkstukken. Deze innovatieve shuttle is speciaal ontwikkeld om grote serieproducties efficiënt te kunnen realiseren. Hij reduceert het op- en afleggen van werkstukken. Voor plaat- en deurbewerking biedt de shuttle automatische beladingssystemen met geïntegreerde rollenbanen.

Bij PPG Industrial Coatings raken we in gesprek met Jos Schuurmans. Voor hem is de beurs een uitstekende gelegenheid om de relaties met de diverse bedrijven te versterken. PPG bewerkt vanuit Nederland heel Europa met hun woodfinishers. Het bedrijf is volop bezig om de watergedragen verven om te zetten naar biobased coatings.
Bij Saomad vinden we Martin de Boer van Gerretsen Machines uit Wijhe. De Boer heeft een aantal van zijn Nederlandse klanten afgesproken om de machine te bekijken en deze te demonstreren. Op de stand is de Saomad Woodpecker prominent aanwezig. De machine is voorzien van een nieuw ontwikkelde freesmotor, die in staat is om zware profielen te bewerken. De machine kan moeiteloos inkrozen en meerpuntssluitingen infrezen. Hierdoor is de machine nog flexibeler.

Directe verkopen

Boere Machines is hier al jaren van de partij. Deze beurs geeft de schuurspecialist uit Waddinxveen een podium om op zoek te gaan naar een goede Duitse vertegenwoordiging. De eerste contacten zijn inmiddels gelegd. “Maar een goede vertegenwoordiging in het buitenland vinden blijft moeilijk”, zo vertelt de medewerker op de stand. “Men moet de kennis van de breedbandschuurmachines eigen maken. En dat vergt tijd. Maar we hebben goede contacten gelegd met twee importeurs uit Australië en uit Polen, dus dat kan mogelijk zorgen voor een mooi vervolg. Daarnaast hebben we hier op de beurs ook een aantal directe verkopen gerealiseerd.”

Op de stand van Harwi spreken we met Gert Jan van Iersel, die verantwoordelijk is voor de commerciële invulling van zowel Elcon als Harwi. Volgens van Iersel is dit voor Harwi een zeer goede beurs. De beurs die ook volgens hem een steeds internationaler karakter krijgt. Waarschijnlijk heeft men aan deze beurs een aantal Duitse dealers overgehouden. “We hebben last-minute besloten om aan deze beurs mee te doen. Er is veel belangstelling voor onze radiaal afkortzaag, de Harwi 450V. Ter plekke zijn daadwerkelijk een aantal machines verkocht. Wij hebben een goede week gehad. Ons hoor je niet klagen.”

Trend

Als pionier is Tigerstop in hal 12 met een grote stand aanwezig. Herman Hennink is zeer positief over de beurs. Naar zijn mening is er een zeer gevarieerd en breed publiek wat naar de beurs toekomt. Tigerstop heeft in de loop der jaren een zeer sterk merk en een goede naam opgebouwd. Hij ziet dat nu veel gebruikers van een Tigerstop zeer tevreden zijn en overgaan tot de aankoop van een tweede of derde machine. Bedrijven krijgen het steeds drukker en gezien de snelle terugverdientijd van de machine is de koop gauw gemaakt. Men bespaart op mankracht, nauwkeurigheid en materiaal. Diverse machines zijn vanaf de beurs verkocht. Van de aanvragen verwacht men binnen vier weken een serieuze aanzet tot aankoop van een Tigerstop machine. Tigerstop kan de levertijd betrekkelijk kort houden. Voor de Graule is dit een kleine zes weken. Hennink ziet een trend: steeds meer bedrijven laten zich uitvoerig informeren over automatisering.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X