0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

NBvT komt met slimste houtoplossing 2017

 

ZAANDAM – Met haar concept voor aardbevingsbestendige houtskeletbouw-woningen is de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) de overtuigende winnaar van de wedstrijd ‘Slimste Toekomstgerichte Houtoplossing 2017’. De prijsuitreiking vond op vrijdag 10 november plaats op de Houtwereld Praktijkdag in Zaandam.

De wedstrijd is georganiseerd om bedrijven en organisaties te belonen voor het ontwikkelen van unieke innovatieve producten, oplossingen en concepten die hout toekomstbestendig en duurzaam maken. De NBvT kreeg tijdens de eerdere online stemprocedure én gedurende de live stemming door bezoekers van de Houtwereld Praktijkdag de meeste stemmen toebedeeld (16 procent van het totale aantal van 2.643 stemmen). Er namen bij elkaar negen genomineerden deel aan de wedstrijd.
Dagvoorzitter Reinier van den Berg overhandigde de prijs – een media- en publiciteitscheque van Houtwereld – aan Jan Hoekstra, adviseur techniek & innovatie NBvT en secretaris sectie VHSB.

Houten stabiliteitskern

‘Aardbevingsbestendige houtskeletbouw-woningen’ is een nieuwe, innovatieve oplossing, bestaande uit een licht bouwsysteem in hout. Het concept is ontwikkeld door de NBvT-sectie VHSB in samenwerking met een aantal marktpartijen en kenniscentra. Dat gebeurde in het kader van de Innovatie Nieuwbouwregeling van de NAM.
Het concept draait om een houten stabiliteitskern in 3D, die toepasbaar is in meerdere woningtypen. Deze kern maakt een woning dermate stabiel, dat voldaan wordt aan de eisen in de NPR 998 voor aardbevingsbestendig bouwen. De kern en de rest van het houtskeletbouw casco worden fabrieksmatig geproduceerd en op de bouwplaats geassembleerd, wat leidt tot een korte bouwtijd. Door de fabrieksmatige aanpak en het slimme concept zijn woningen te realiseren die ook nog eens betaalbaar zijn. Bovendien draagt de oplossing bij aan het circulair toepassen van (houten) onderdelen en materialen.
Leden van de sectie VHSB kunnen nu formeel onder KOMO-keur aardbevingsbestendig bouwen.

Tweede plaats

Het VOXS Bouwsysteem van Bergh Bouwsystemen noteerde de tweede plaats in de Slimste-wedstrijd. VOXS is een zelf ontwikkeld demontabel bouwsysteem voor semi-permanente doeleinden. Het casco is volledig ontworpen met gestandaardiseerde prefab-elementen die uit elkaar te halen zijn, maar ook inzetbaar zijn voor een nieuwe toepassing. De hybride constructie bestaat uit staal/betonvloeren, gelamineerde houten kolommen en niet-dragende houtskeletbouw gevelelementen. Hiermee is snel op locatie volume te creëren.

Derde plaats

Op de derde plek eindigde de FastFix-deuvel van WINFIX Solutions. Dit gepatenteerde en SKH-gecertificeerde (SKH BGS011) alternatief voor de houten deuvel zorgt ervoor dat kozijnverbindingen binnen de BRL 0819 meteen na het opsluiten een hoge sterkte hebben. Daardoor kan het kozijn direct worden opgehangen voor verder transport in de fabriek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

X