4.9 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Natuurlijk Werkt

ZOETERMEER – NatuurlijkWerkt is een initiatief dat reageert op het toenemend aantal burn-outs bij de Nederlandse beroepsbevolking. Natuurlijk Werkt is van mening dat natuurlijk ingerichte werkplekken bijdraagt aan het welzijn van werknemers. Het is een initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland, maar wordt ondersteund door overheid en bedrijfsleven.

Burn-out is een steeds groter probleem. Maar liefst 16 procent van de medewerkers heeft psychosociale klachten en dit aandeel groeit gestaag door. Er ligt inmiddels een flinke stapel onderzoek die consequent dezelfde uitkomst laat zien: dat de menselijke natuur niet is toegerust voor ons huidige leef- en werkpatroon. Mensen zijn gemaakt om in de natuur te leven, met lichaam en spierkracht te werken, frisse lucht in te ademen, elkaar verhalen te vertellen bij het kampvuur, te slapen als het donker is, en zich te voeden met verse producten van het seizoen.

Gezonder werken

Hoe werk georganiseerd is en hoe mensen met elkaar omgaan op de werkvloer verschilt per werkplek. Maar vrij algemeen geldt: we bewegen te weinig, eten ongezond en de werkomgeving is onnatuurlijk ingericht. Voor al deze onderwerpen bestaan oplossingen die bewezen werken. En die onderwerpen en goede voorbeelden staan centraal op Natuurlijk werkt. Wat kosten ze, en wat leveren ze op?

Een nadere uitwerking van biofilie

Centraal in ons gedachtengoed staan de principes van biofilie: de mens en onze hersenen zijn gemaakt om in de natuur te overleven. We zoeken beschutting, uitzicht, leven met de seizoenen, het lichtverloop en de geluiden en vormen van de natuur. Onze reacties zitten diep geworteld in ons systeem. Mensen die ’s avonds moeten werken bijvoorbeeld, zijn al heel erg geholpen als het licht dan veel minder blauw is dan overdag. Het groen van planten blijkt stressverlagend en verhoogt de creativiteit.

Samengevat: het natuurlijker maken van werkplekken en het stimuleren van gezonder gedrag zal het probleem van burn-out niet van de aardbodem vagen. Maar natuurlijk ingerichte werkplekken dragen wel degelijk bij aan gezondere medewerkers.

Van bewustwording naar optimaal ingerichte werkplekken

Steeds meer onderzoek, afkomstig uit verschillende disciplines wijst precies dezelfde kant op. Wij kunnen onze natuur niet ongestraft verloochenen. De andere kant van deze conclusie is dat er in praktische zin wel echt iets aan de toenemende gezondheidsproblemen op de werkvloer is te doen. Meer groen, natuurlijke materialen, echt daglicht, gezonder eten, meer bewegen en rust heeft aantoonbaar effect.

Natuurlijk werkt concentreert zich op bewustwording, steeds meer onderbouwing door onderzoek, het ontwikkelen van middelen en het verbreden van het netwerk. Met telkens als doel: een gezondere werknemer op een natuurlijker werkplek.

Meer informatie op Natuurlijkwerkt.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X