-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Minister Kaag moet investering in foute palmolie onmogelijk maken

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

AMSTERDAM – De Tweede Kamer vergadert aanstaande dinsdag 6 maart over de effectiviteit van de vrijwillige afspraken met bedrijven om de palmolieketen te verduurzamen. Nederland is een belangrijke afnemer en financier van palmolie uit Zuidelijke landen als Indonesië. Uit recente onderzoeken van onder andere Milieudefensie, blijkt dat vrijwillige afspraken met die palmoliebedrijven over verduurzaming en mensenrechten niet werken. Milieudefensie roept verantwoordelijk minister Kaag daarom op te zorgen voor wet- en regelgeving tegen investeringen in palmoliebedrijven die zich schuldig maken aan misstanden.

De evaluatie van de werking van de vrijwillige afspraken staat op de agenda van het Algemeen Overleg IMVO (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) van aanstaande dinsdag. De voorganger van Kaag, minister Ploumen, zette vol in op vrijwillige initiatieven van de palmoliesector zelf om aanhoudende misstanden in de bedrijfstak aan te pakken. Ze vertrouwde daarbij volledig op de RSPO (ronde tafel voor duurzame palmolie), een duurzaamheidsinitiatief van de palmoliesector zelf. Milieudefensie stelt al langer dat die vrijwillige afspraken niet werken. Onderzoeken, waaronder recentelijk nog van Milieudefensie, laten keer op keer zien dat ook bij ‘duurzame’ palmolie van de RSPO mensenrechtenschendingen, landroof en ontbossing aan de orde van de dag zijn. Na 13 jaar RSPO is daar helaas weinig in veranderd.

Milieudefensie roept minister Kaag daarom op om verduurzaming van de palmoliesector niet langer over te laten aan vrijwillige initiatieven van het bedrijfsleven. Er moet wet- en regelgeving komen. In een brief vraagt Milieudefensie samen met een groot aantal andere maatschappelijke organisaties om Nederlandse steun voor een VN-Verdrag voor bedrijfsleven en mensenrechten. Bovendien vraagt Milieudefensie aan de regering om de Nederlandse banken te verbieden te investeringen in de grote palmoliebedrijven die voor misstanden zorgen, nu overduidelijk is dat die bedrijven de problemen niet zelf oplossen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X