8.2 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Meer onderzoek naar houtinnovaties

TNO gaat in de toekomst meer aandacht besteden aan onderzoek naar houtinnovaties. Dit zal gebeuren in nauwe afstemming met branches en bedrijven. “Onderwerpen betreffen CLT, circulair gebruik (hergebruik) van hout en de ontwikkeling van andere houtproducten voor de bouw”, aldus Robert Bezemer namens TNO.

TNO is natuurlijk al actief op het gebied van hout. FSC Nederland en TNO startten vorig jaar bijvoorbeeld het project ‘Kozijn van de Toekomst’ om markt en opdrachtgevers te prikkelen tot een toekomstbestendig houten kozijn te komen. De eerste fase werd in 2019 afgerond, waarbij drie potloodschetsen van het nieuwe kozijn werden gepresenteerd. TNO vervolgt dit traject in 2020, maar kijkt ook verder naar andere houttoepassingen.

Robert Bezemer: “In december hadden we een goede bijeenkomst in Rotterdam met een flink aantal bedrijven en opdrachtgevers. Daarna is TNO verder gegaan met het ontwikkelen van projectplannen voor het Kozijn van de Toekomst en het zoeken naar manieren om die te financieren. We willen met de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten en een aantal bedrijven twee zogenaamde ‘Technologie Clusters’ opzetten, waarin we het kozijn gezamenlijk verder uitwerken. Helaas is dit door de coronaperikelen een beetje stil komen te liggen. Gelukkig komt het nu weer op gang en verwachten we binnenkort te kunnen starten.”

Maar de nadruk zal in de komende periode niet alleen op de ontwikkeling van het kozijn liggen. Ook CLT, circulariteit en de ontwikkeling van andere houtrpoducten krijgt in de toekomst de aandacht van TNO.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X