0.9 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Mbo-meubelmaker wint FSC Design Award met ‘Fuik’ van lokaal beukenhout

Barneveld, 5 juli 2018 – Gisteren werd bij Intratuin Barneveld de winnaar van de FSC Design Award 2018 bekendgemaakt door een vakjury.

David Sloep van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam sleepte met zijn zitmeubel ‘Fuik’ een limited edition van zijn eigen ontwerp in de wacht. De komende tijd werkt hij onder professionele begeleiding toe naar een eindproduct dat in gelimiteerde oplage verkocht zal gaan worden. Met de FSC Design Award 2018 wil de organisatie jongeren enthousiasmeren voor lokaal duurzaam hout, en beukenhout in het bijzonder.

Hollands beuken

De afgelopen tijd zetten zo’n 70 jonge meubelmakers op Nederlandse mbo-scholen zich in het kader van de ontwerpwedstrijd in om Hollands beukenhout een hip imago te geven. Het thema was ‘Mother Nature’, waarmee de organisatie leerlingen uitdaagde om zich te laten inspireren door de natuur en alles wat de mens hier (letterlijk en figuurlijk) uit haalt. De jury was onder de indruk van alle inzendingen. Annemieke op ’t Hof, jurylid vanuit Staatsbosbeheer: “De inzendingen tonen heel mooi hoeveel kanten je op kan met Hollands beuken. Van de positieve eigenschappen van deze houtsoort, zoals bijvoorbeeld een hoge buigzaamheid, is door veel deelnemers dankbaar gebruikgemaakt. Gaaf om te zien!”

Winnaar in shock

‘Fuik’ is een speels zitmeubel met ronde vormen en vrolijke kleuren. De keus viel op dit ontwerp vanwege de sterke associatie met natuur en buitenzijn die het ontwerp bij de jury opriep. Ook de haalbaarheid op productietechnisch gebied speelde een rol. De winnaar zelf moest even bijkomen van het goede nieuws: “Ik ben een beetje in shock, dit had ik compleet niet verwacht! Ik vond het al een erg leuke wedstrijd om aan mee te doen, en nu krijgt ie zelfs nog een vervolg met de samenwerking rondom de limited edition. Daar kijk ik zeker naar uit.”

Finale

In de finale streden tien finalisten vanuit Cibap Vakschool in Zwolle en het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en Rotterdam. De FSC Design Award is een project van FSC Nederland en is dit jaar in samenwerking met Staatsbosbeheer, Intratuin, Binthout en Ontwerpstudio van Swam.

Meer informatie: www.fsc.nl/designaward.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X