1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Marktpartijen steunen ambitie FSC in de Congo Bekken

GABON – Tijdens de FSC Business Encounter in Gabon hebben vijftig marktpartijen en FSC gezamenlijk een actieplan opgesteld om te komen tot een verdubbeling van het areaal FSC-gecertificeerd bos in de regio. Er werd deelgenomen door zowel houtkopers uit Europa als houtaanbieders uit de regio Congo Bekken.

Het actieplan is het resultaat van een open dialoog tussen de deelnemers over de toekomst van de bossen in de Congo Bekken. Ook zijn de uitdagingen waar verantwoord bosbeheer voor staat in kaart gebracht. Er is breed besef bij de deelnemers dat duurzaam bosbeheer een cruciaal middel is om de tropische bossen in de regio in stand te houden. Niet alleen vanwege het kwetsbare ecosysteem, maar ook voor het behalen van de klimaatdoelstellingen en de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Speerpunten

De groep Europese kopers en aanbieders in de regio zijn gezamenlijk gekomen tot een ambitie met zes speerpunten. Zo komt er bijvoorbeeld een green lane voor FSC binnen de EUTR-regeling. Ook zullen minder bekende houtsoorten worden gepromoot om de biodiversiteit van het bos te benutten en te beschermen. De waarde van verantwoord bosbeheer voor klimaat, water en biodiversiteit (ecosysteem diensten) moeten beter gewaardeerd worden. Verder moet een lobby richting Aziatische bedrijven op gang komen om hout in te kopen uit verantwoord beheerde bossen. En tot slot willen de initiatiefnemers meer bewustzijn creëren bij eindgebruikers dat gebruik van duurzaam tropisch hout nodig is voor bosbehoud.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X