0.6 C
Apeldoorn
woensdag 29 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

De Mar biedt Grou extra energie

GROU – Door middel van 1.750 zonnepanelen, met een oppervlak van 4650 vierkante meter op het dak van houtskeletbouwer De Mar kunnen in het najaar circa 150 woningen in Grou genieten van dit nieuwe zonne-energie systeem.

Het zonne-energie systeem wekt maar liefst 500.000 kWh per jaar op en levert zodoende circa 200 procent van het eigen verbruik. Hiermee voorkomt het Friese bedrijf een uitstoot van 325.000 kilogram CO2. De plaatsing van de zonnepanelen is mooie ontwikkeling voor het op duurzaamheid gerichte bedrijf, dat houtelementen voor nieuwbouwwoningen voor heel Nederland fabriceert.

De Mar wil doorgroeien naar een geheel elektrische en gasloze onderneming. Eén van de duurzaamheidgedachtes van deze voorloper in de markt. Zo heeft het bedrijf momenteel zes heftrucks, twee hoogwerkers en een veegmachine op elektrische energie in de fabriek. “We zijn voor onze partners continu op zoek naar slimm(er)e en duurzame (circulaire) oplossingen, waarbij het prefab produceren van een huis in één dag de ultieme uitdaging is”, zegt algemeen directeur Klaas Droog.

De installatiewerkzaamheden voor de extra zonnepanelen op het pand in Grou startte voor de bouwvak. Rond september zullen de zonnepanelen in gebruik worden genomen. De huidige aanvulling van de zonnepanelen is een uitbreiding op de al bestaande zonnepanelen op het dak van De Mar, waar sinds 2011 circa 37500 kWh per jaar opgewekt wordt, waarmee al een uitstoot van 200.000 CO2 werd voorkomen. Dit Kwh staat gelijk aan tien huishoudens.

Nadere informatie: www.demar.nl.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X