3.1 C
Apeldoorn
dinsdag 27 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

KOMO Safety keurmerk voor valbeveiligingsbranche

Meer

DEN HAAG – Per 31 oktober 2017 is er een nieuw keurmerk voor de valbeveiligingsbranche: het KOMO® Safety keurmerk. Dit keurmerk, ontwikkeld door Stichting Nivoh in samenwerking met SGS Intron en marktpartijen, biedt duidelijkheid over wat veilig is en wat niet, zowel voor voorschrijvende partijen als uitvoerende partijen. Uitvoerende partijen die voldoen aan de voorschriften in de nieuwe Beoordelingsrichtlijn 9935 (BRL 9935), verkrijgen na certificering het KOMO® Safety keurmerk.

Stichting Nivoh heeft als missie ongevallen bij werken op hoogte te voorkomen. De Stichting verduidelijkt, verbetert en borgt wet- en regelgeving ten aanzien van veilig werken op hoogte en alles wat daarmee verband houdt. Edgar Veenman, voorzitter van Stichting Nivoh, legt uit: “Dat het nemen van veiligheidsmaatregelen tegen valgevaar op daken noodzakelijk is, is voor iedereen in de keten nu wel duidelijk. Een hele mooie verdienste van de markt. Want dit belangrijke veiligheidsbewustzijn heeft de markt zelf gecreëerd. En dat is een fundamentele eerste stap naar meer veiligheid bij werkzaamheden op hoogte.”

De BRL 9935 bestaat uit vier delen: een algemeen deel en drie bijzondere delen voor respectievelijk ‘Ontwerp’, ‘Installatie’ en ‘Inspectie & Onderhoud’. Uitvoerende partijen zoals dakdekkers, valbeveiligingsbedrijven en adviesbureaus kunnen voor alle delen het KOMO® Safety procescertificaat behalen. Waarbij het algemene deel en tenminste één bijzonder deel verplicht zijn. Veenman: “De onderverdeling in verschillende processtappen met bijbehorende eisen sluit mooi aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen die in 2019 van kracht wordt. Twee vliegen in één klap dus voor uitvoerende partijen!”

Opbrengst

Het KOMO® Safety certificaat biedt zowel voorschrijvende als uitvoerende partijen vergelijkbare offertes en gelijkwaardige concurrentie bij aanbestedingen. Indirect moet dit zorgen voor veilige werksituaties op hoogte en het voorkomen van ernstige ongevallen, aansprakelijkheidsclaims en imagoschade.

Nadere informatie:
www.nivoh.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisement -

Laatste nieuws

X