4.3 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

KlaasJan Swager

Peter Bijlard

Sinds 2012 is KlaasJan Swager werkzaam bij Foreco en verantwoordelijk voor de marketing en innovatie. Inmiddels vormt hij samen met zijn broer Gert Swager, vader Peter Swager en Ferdi Joosse de directie van een groep van bedrijven. Binnen deze groep zijn zij actief met drie verschillende bedrijven. Foreco Houtproducten is actief in de handel, bewerking en behandeling van houtproducten voor de bouw,  GWW en recreatie. Foreco Houtconstructies is actief in de productie van houten buitenbergingen of garages en de montage van houten gevels. IJreka Speeltoestellen staat bekend als fabrikant van speeltoestellen voor de openbare ruimte met hout als toonaangevend materiaal.

Wat maakt het werken in de houtindustrie aantrekkelijk?

“De houtindustrie is een vakgebied met een grote variatie aan producten en mogelijkheden. Voor de medewerkers betekent dit dat het mogelijk is om veel vakkennis te ontwikkelen en te verwerken in innovatieve oplossingen. Een grote verscheidenheid aan houtsoorten, bewerkings- en behandelingstechnieken zorgt voor veel toegevoegde waarde en een belangrijke bijdrage aan het wereldwijde bosbeheer. Door de veelzijdigheid van het vakgebied zijn de mogelijkheden eindeloos en kennen we nog niet de helft van de mogelijkheden. Door het ontwikkelen van kennis en ervaring is er voor alle werknemers een groot potentieel van nieuwe vaardigheden waarmee het verschil gemaakt kan worden. Hierbij is er veel behoefte aan specialisten die een goed advies kunnen geven om mee te helpen aan een goede toepassing van hout als duurzaam materiaal. Daarnaast is er veel ruimte voor het ontwikkelen van vakmanschap waarmee het juiste hout op de juiste wijze en plek kan worden toegepast. Dit maakt een carrière in de houtindustrie interessant, uitdagend en dynamisch.”

Waar liggen de kansen?

“In de houtsector komen veel technische ontwikkelingen bij elkaar en zijn nog veel nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Onze uitdaging is om de toepassingsmogelijkheden van het materiaal steeds verder uit te breiden. Dit doen we door de ontwikkeling van nieuwe producten en processen waarmee het materiaal meer waarde kan toevoegen in de verschillende marktsegmenten. Hierbij hebben we historisch door de beperkte schaalgrootte van de bedrijven in de houtsector een grote achterstand op andere sectoren zoals de kunststof- en metaalindustrie. Nieuwe technieken die zijn ontwikkeld in deze sectoren bieden uitgebreide mogelijkheden voor versnelde implementatie van kennis en technologie op het gebied van ICT en robotisering. Daarnaast komen er diverse mogelijkheden met de ontwikkeling van nieuwe (biobased)chemie die in combinatie met hout nieuwe technische eigenschappen mogelijk maken.”

Waar liggen de bedreigingen?

“De toenemende prijsdruk en beperkte beschikbaarheid van de juiste sortimenten zorgt voor onrust en risico’s in de houtsector. Bedrijven zijn onvoldoende in staat om in te spelen op variërend aanbod en worden door verregaande standaardisatie afhankelijk van een te eenzijdig aanbod. De bedreiging is dat vakmanschap verdwijnt en er een verschraling ontstaat van het aanbod houttoepassingen. Door onvoldoende gebruik te maken van de diverse en minder bekende houtproducten zal er meer hout verdwijnen in de biomassa bijstook of andere laagwaardige houttoepassingen. De subsidie op het verbranden van hout zorgt voor een ongelijk speelveld tussen duurzaam materiaalgebruik en opwekking van ‘duurzame’ energie. Op lange termijn zal het zorgen voor het verlies van concurrentiekracht en een verminderd economisch draagvlak voor het duurzaam beheer van het wereldwijde bosareaal. “

Welke organisatie/persoon is goed bezig?

“Daan Bruggink van het Nijmeegse ORGA Architect is als ambassadeur van de houtindustrie vernieuwend en proactief bezig met het ontwikkelen van inspirerende houtprojecten. In de ontwerpen is een grote diversiteit van hout terug te vinden en wordt gebruik gemaakt van een grote variatie aan natuurlijke ontwerpconcepten. Met biofilisch en biobased bouwen levert hij inspiratie voor gebruik van hout in een organische balans waarin mensen, flora en fauna optimaal kunnen leven, wonen en werken.”

Hoe ziet jullie bedrijf er over 10 jaar uit?

“Over 10 jaar zijn we verder ontwikkeld in de mogelijkheden die we bieden aan onze partners op het gebied van handel, bewerking en behandeling van hout. Voor de handel leveren we een sterk generiek platform op basis van ICT waarin we vergaande samenwerking kunnen aangaan met leveranciers en klanten inzake de optimalisatie van onze logistieke planning. Vanuit onze eigen ICT-afdeling zijn we daarbij in staat om digitalisering en vergaande samenwerking aan te gaan met onze partners en integratie in de keten verder uit te ontwikkelen. In de bewerking zal het bestaande machinepark worden uitgebreid met een hogere productiviteit en kwaliteit met een hogere mate van automatisering en robotisering. Daarnaast zal er meer specifieke toegevoegde waarde worden gerealiseerd bij de toeleverende zagerijen en zal er meer aanvoer plaatsvinden van halffabricaten. Voor de behandeling van hout zullen meer mogelijkheden worden ontwikkeld om een grotere variatie van houtsoorten te kunnen behandelen en meer maatwerk te leveren in samenhang met de uitbreiding van het machinepark.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X