0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Kennisdelen over toekomstbestendige stadsbomen

DODEWAARD – “Veel bomen in Nederland zullen de klimaatverandering niet overleven.” Dat zegt Hein van Iersel, hoofdredacteur van de vakbladen Boomzorg en Boom in Business. Ze worden vervangen door soorten die beter bestand zijn tegen de barre omstandigheden, waar stadsbomen aan worden onderworpen. Van Iersel lijkt daarin gesteund door een aantal vooraanstaande Britse, Duitse en Nederlandse experts die woensdag 20 juni bijeenkomen op het International Seminar Climate Trees in Dodewaard.

Van Iersel vindt dat Nederland, een belangrijke producent van bomen die internationaal afzet vinden, veel kennis over bomen heeft verloren. “In deze voor Nederland uitermate belangrijke bedrijfstak gaan enkele honderden miljoenen euro’s per jaar om. Maar als je kijkt wat we in Nederland nog aan wetenschappelijk onderzoek doen naar bomen en bomenteelt, dan moeten we helaas constateren dat we ver achterlopen op het buitenlandse instituten. Met de huidige ingrijpende klimaatveranderingen kan dat betekenen dat Nederland in de toekomst veel marktaandeel verliest aan buitenlandse concurrenten die wél stevige ondersteuning krijgen vanuit de wetenschap.”

Kennisdeling

Het seminar wil een impuls geven aan internationale kennisdeling. “De bedrijfstak zit met een aantal nijpende vragen over hoe te anticiperen op klimaatverandering. Welke bomen gaan we kweken en aanplanten in 2030? Welke soorten bomen en cultivars zijn het best bestand tegen de klimaatverandering? Nederland heeft een dubbel belang om daar als bomen exporterend land én als zwaar verstedelijkt gebied een goed antwoord op te formuleren.”

Het International Seminar Climate Trees wordt georganiseerd door NWST, uitgeverij van onder meer de vakbladen Boomzorg en Boom in Business, in samenwerking met Batouwe Boomkwekerijen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X