-1 C
Apeldoorn
vrijdag 1 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

De Isowel onderdorpel: maatvast en makkelijk verwerkbaar

Timmerman Martien van de Wouw gebruikt al enige jaren de glasvezelversterkte Isowel onderdorpels van Luvema. Bij 90 procent van de kozijnen op peil verlangen zijn klanten deze onderdorpel. Met de Isowel onderdorpel is houtrot in kozijnen geen thema meer en behoren koudebruggen tot het verleden, aldus Van de Wouw. Daarnaast is de Isowel onderdorpel gemakkelijk te verwerken en maatvast: “Dat kan van andere alternatieven voor houten onderdorpels niet altijd gezegd worden.”

Al sinds 1999 heeft Martien van de Wouw een klein timmerbedrijf in Oirschot. Hij maakt er houten kozijnen, ramen en deuren. Dit doet hij voor kleine bouwbedrijven tot 4 à 5 man personeel, voor zzp’ers en particulieren. Per week verwerkt Van de Wouw gemiddeld twee Isowel onderdorpels: “Bij kozijnen op peil ligt het percentage op 90 procent. Mijn klanten moeten het wel willen. Sommigen hebben liever een onderdorpel in hardsteen of hout.”

Geen koudebruggen

Martin van de Wouw werkt graag met de Isowel onderdorpels: “Om te beginnen isoleren de onderdorpels van Luvema goed. Je hebt geen koudebruggen meer naar binnen toe. Daarnaast is het product oersterk en stabiel, als een hardstenen dorpel.”De Isowel onderdorpel heeft staande kanten en in het midden een rug, zodat de dorpel niet gaat doorhangen. De neuten van de Isowel onderdorpel maken het verband met de stijl. Martin van der Wouw: “De 3 centimeter vrijstaande kozijnstijl wordt met twee rvs-schroeven vastgezet. Voorboren is een optie, dan is de onderdorpel altijd goed gepositioneerd.”

Bestellen op maat

De Isowel onderdorpels van Luvema zijn verkrijgbaar in blackstone zwart en natuursteenkleur. Martien van de Wouw verwerkt de zwarte (blackstone) onderdorpel het meest. Hij bestelt de onderdorpels bij Burghouwt op maat: “Dat is vanwege het dure diamantzaaggereedschap dat nodig is om de dorpels zelf op maat te zagen en vanwege het feit dat ik veel variatie in de kozijnen heb. De ene keer maak ik een schuifpui, de andere keer een naar binnen draaiend deel en dan weer een naar buiten draaiend deel. Bij al die variatie is bestellen op maat een goede optie.”

Goede uitstraling

Martien van de Wouw is al twintig jaar klant van Burghouwt: “Ik haal er mijn beslag en de glasvezelversterkte Isowel onderdorpels. Deze onderdorpel heeft een goede uitstraling, is gemakkelijk te verwerken en maatvast. Dit kan van andere alternatieven voor houten dorpels niet altijd gezegd worden. Mijn ervaring is wel, en ik vertel dat al mijn klanten ook, dat je als metselaar of stukadoor tijdens de bouw op moet passen dat je geen specie of kalk op de onderdorpel morst. Je moet hem even afdekken met een folie.”

Nadere informatie: Burghouwt

- Advertisement -

Laatste nieuws

X