8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Invoer palmolie trekt weer aan

VOORBURG – Na jaren van afname is de Nederlandse invoer van palmolie in 2017 weer toegenomen. Er werd voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie ingevoerd, 22 procent meer dan in 2016. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige handelscijfers. NGO’s volgen de invoer van palmolie met een kritische blik, omdat de aanplant van plantages vaak ten koste gaan van tropisch regenwoud.

Nederland is met afstand de grootste palmolie-importeur van de Europese Unie. Na Nederland (ruim 2 miljard euro) volgen Spanje, Duitsland, Italië en België. Het grootste deel van de in Nederland ingevoerde palmolie betreft ruwe palmolie (72 procent). Dit aandeel is aanzienlijk hoger dan in de andere landen. Het overige deel van de ingevoerde palmolie betreft palmoliefracties (15 procent), ruwe palmpitolie (11 procent) en palmpitoliefracties (2 procent).

Latijns-Amerika

De in Nederland geïmporteerde palmolie is voor het overgrote deel afkomstig uit zes landen: Indonesië (31 procent), Maleisië (20 procent), Papoea-Nieuw-Guinea (14 procent), Colombia (10 procent), Honduras en Guatemala (beiden 9 procent). In vergelijking met 2016 nam de invoer uit al deze landen toe, uitgezonderd Maleisië. In vergelijking met 2008 is de landenverdeling sterk gewijzigd. Kwam in 2008 nog 86 procent van de palmolie uit Indonesië of Maleisië, in 2017 was dit nog maar iets meer dan de helft (51 procent). Het aandeel van de invoer uit Latijns-Amerika nam in deze periode toe van 3 naar 29 procent. (bron: CBS)

- Advertisement -

Laatste nieuws

X