3.1 C
Apeldoorn
dinsdag 27 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Internationale houtmarkt kraakt

TILBURG – Wereldwijd stijgt de vraag naar hout. Tekorten dreigen, prijsstijgingen zijn onvermijdelijk. Het evenwicht op de houtmarkt is totaal verstoord. De vraag naar hout groeit wereldwijd, de beschikbaarheid staat onder druk. De prijzen op de internationale houtmarkt stijgen fors. De producenten, reparateurs en handelaren in houten verpakkingen maken zich zorgen.

Er zijn verschillende oorzaken voor de verstoring van de houtmarkt. Van grote invloed is de aantrekkende internationale bouwsector. Europees hout dat doorgaans is bestemd voor de emballage- en palletindustrie gaat nu veelal richting bouwbedrijven in de Verenigde Staten, mede doordat president Trump het handelsakkoord met houtleverancier Canada heeft opgezegd. Ook naar de Chinese markt vertrekken containers vol Europese boomstammen.

Drukte in transportsector

Daarnaast speelt drukte in de transportsector een belangrijke rol. Zowel bij de containervaart als het wegvervoer is het dringen om een plekje, waardoor levertijden niet gegarandeerd kunnen worden, voorraden leeglopen en er tijdelijke tekorten ontstaan bij zagerijen en handelaren. Bovendien kiezen transporteurs onder deze marktomstandigheden vaker voor lucratievere producten dan partijen hout. Wie nu hout wil hebben, zal meer moeten betalen voor het transport.

Calamiteitenhout

Een specifiek bijkomend probleem is dat de Europese houtmarkt de laatste jaren veel preventief gekapt hout heeft verwerkt. Dit zogenaamde ‘calamiteitenhout’ hout is gekapt om de opmars van een kevertje te stoppen dat grote delen van de Duitse bossen aantastte. Door dit extra aanbod bleven de prijzen de laatste jaren beheersbaar. Maar inmiddels is het calamiteitenhout op en is de jonge aanplant nog niet volgroeid.

Altijd duurzaam hout beschikbaar

Branchevereniging EPV gaat ervanuit dat de toenemende vraag een structureel karakter heeft. Het gunstige milieuprofiel en de circulariteit zijn steeds vaker argumenten voor bedrijven om te kiezen voor hout. Gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen zal ook in een turbulente markt beschikbaar blijven. Maar om de verkrijgbaarheid te blijven garanderen en ervoor te zorgen dat Europees hout in Europa blijft, zijn prijsstijgingen niet te voorkomen.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X