0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Innovatie moet ons uit crisis helpen

ZOETERMEER – Er is maar één manier om uit deze crisis te komen: innovatie! De coronacrisis heeft ons geleerd dat internationale waardeketens zo sterk zijn als de zwakste schakel. Vergelijk het met een auto die plotseling afremt. Zonder voldoende remweg zullen steeds meer auto’s plotseling vaart verminderen waardoor er file ontstaat en in het ergste geval alles tot stilstand komt. Dat is de afgelopen maanden in de technologische maakindustrie gebeurd, met omzetverliezen en onder druk staande liquiditeitsposities als gevolg. Onze industrie dreigt in het derde kwartaal van dit jaar in een enorme recessie terecht te komen en ook voor 2021 zijn de vooruitzichten slecht.

Dat zegt Ineke Dezentjé, voorzitter van Smart Industry bij de presentatie van het nieuwe Smart Industry white paper. Smart Industry is een samenwerkingsverband tussen het ministerie van EZK, ondernemersorganisatie voor de techniologische industrie FME, KvK, TNO en de Metaalunie.

Daar komt bij dat de handelsbarrières van de laatste tijd en het verminderen van de invloed van de WTO de internationale waardeketens al onder druk zetten. De coronacrisis biedt daarom ook kansen. Kansen om zo snel mogelijk korte, robuuste waardeketens te maken. Kansen om globalisering af te remmen en reshoring van productie te versnellen. Kansen om in geval van nood productie naar Europa te verplaatsen. Kansen om de eigen fabriek flexibeler te maken. En om in geval van plotselinge stijgende vraag snel om te kunnen schakelen. Flexibiliteit is het toverwoord van vandaag.
Daarom moeten technologische ontwikkelingen en digitalisering sneller gaan. Ze moeten hand in hand gaan met het bij- en omscholen van mensen. Dat is essentieel om een succes te maken van technologische innovaties en om sterk te staan in de samenwerking met andere landen.

het document is te downloaden via de site van FME: www.fme.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X