4.3 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Inheemse leiders uit Brazilië bezoeken Nederland met vraag om actie

DEN HAAG – Inheemse leiders uit Brazilië zijn van 29 oktober tot 2 november in Nederland om Nederlandse bedrijven en politici te wijzen op mensenrechtenschendingen en ontbossing in Brazilië. Zij zijn van mening dat het bedrijfsleven en politiek actie moet ondernemen om de misstanden tegen te gaan.Nederland heeft als grootste soja-importeur van Europa een belangrijke verantwoordelijkheid in het stoppen van ontbossing en mensenrechtenschendingen.

In Brazilië is de productie van soja voor veevoer de afgelopen twee decennia verviervoudigd. Een ontwikkeling die leidt tot grootschalige ontbossing en mensenrechtenschendingen. Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt de inheemse bevolking steeds meer te maken met geweldsincidenten en doodsbedreigingen. Bolsonaro moedigt met verminderde milieu-inspectie illegale houtkap aan en geeft agro-bedrijven daarmee een vrijbrief om gebieden van inheemse bewoners binnen te dringen.

Gewelddadige invasies en bosbranden

De Braziliaanse Inheemse Raad (Cimi) meldde onlangs dat er dit jaar al 160 invasies in 153 inheemse gebieden zijn geteld. Een toename vergeleken met 2018 waarin 111 invasies in 76 gebieden werden gemeld. In de Amazone was dit jaar in de maand juni een toename van 88 procent ontbossing ten opzichte van vorig jaar. Door het opzettelijk in brand steken van land maken criminele netwerken gebieden vrij voor de landbouw. Het aantal bosbranden is tussen januari en augustus van dit jaar met 145 procent procent toegenomen ten opzichte 2018.

Nederland soja-land

In Europa is Nederland een van de grootste importeurs van soja. Jaarlijks voert Nederland gemiddeld 8,1 miljoen ton soja in waarvan ruim de helft uit Brazilië komt. De Nederlandse veestapel leunt sterk op geïmporteerde soja als voer voor onze kippen, koeien en varkens. Een derde van onze soja-import wordt gebruikt voor onze eigen dieren. Tweederde wordt doorgevoerd naar andere Europese landen. Onze honger naar soja en de effecten daarvan op de inheemse bevolking van Brazilië is een van de onderwerpen die aan de orde zullen komen in een gesprek met Kamerleden en tijdens een debat met toekomstige boeren en beleidsmakers op de Universiteit van Wageningen.
In augustus erkende VN-klimaatpanel IPCC de rol van inheemse volkeren als beste beschermers van het bos en hun bijdragen aan klimaatoplossingen, aangezien zij de meeste kennis hebben om binnen de grenzen van de natuur te leven en te werken.

Over de toer

De toer door Nederland is onderdeel van de APIB-tour waarin acht inheemse leiders uit Brazilië in 35 dagen 12 Europese landen bezoeken. Met de campagneboodschap ‘Inheems bloed: geen enkele druppel meer’ willen de inheemse leiders Europa wakker schudden en druk zetten op de Braziliaanse overheid om de situatie te veranderen. De delegatie van acht inheemse leiders uit Brazilië bestaat uit: Sonia Guajajara, Nara Baré, Alberto Terena, Angela Kaxuyana, Celia Xakriabá, Dinaman Tuxá, Elizeu Guarani Kaiowá en Kretã Kaingang.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X