4.3 C
Apeldoorn
maandag 26 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Een imposante grote hond van Accoya hout

ASSEN – Hij verwelkomt iedere reiziger op het centraal station in Assen: Mannes de Hond. Het gaat om een zes meter hoge, bruine hond met rode gloed die volledig is gemaakt van Accoya Hout.

Mannes is ontworpen door het Rotterdamse kunstenaarscollectief Nio en Sefarijn en gemaakt door Arie Doornekamp van Doornekamp Woodspecials in Waddinxveen. Mannes werd onthuld op 4 oktober. Met zijn kop naar het nieuwe Centraal Station van Assen houdt Mannes de wacht over de Drents hoofdstad. Hij ziet er met zijn afmetingen imponerend uit. De hond is gemaakt van ongeveer 15 kuub Accoya hout.

Onderdelen

Arie Doornekamp verklaart zijn keuze voor het innovatieve hout. “Ons team wist direct dat we Accoyahout moesten gebruiken het is heel duurzaam en dimensiestabiel, waardoor Mannes eenmaal buiten nauwelijks krimpt of zwelt en daarom ook nog eens minder onderhoud nodig heeft.” Mannes bestaat uit 25 onderdelen – lees lichaamsdelen. Ieder onderdeel is gemaakt van accoya balken van 63 bij 150 centimeter. Deze zijn aan elkaar gelijmd en vervolgens in de vorm van een lichaamsdeel gefreesd. Daarop worden de gevormde balken aan twee zijden ingesmeerd met een twee componenten watervaste houtlijm en op een mal geplaats. Als de balkjes zijn geplaatst zorgen lijmtangen voor een goede verbinding en moet het betreffende lichaamsdeel 24 uur drogen.

De 25 verschillende onderdelen zijn aan de holle binnenzijde van Mannes met bevestigingsplaten opgeschroefd. Tevens heeft Doornekamp Woodspecials aan de binnenzijde van Mannes een staalconstructie aangebracht die ervoor moet zorgen dat het enorme kunstwerk niet omwaait in hetgeval van storm.

Mannes is bekleed met 7 centimeter dik Accoya hout. Het hout is eerst geschuurd en toen voorzien van een beitslaag, meerdere epoxielagen, een UV werende laklaag en een glasweefsel mat die het geheel nog sterker maakt. In het hout zijn gaatjes aangebracht. Als Mannes kinderstemmen ‘hoort’ (via detectieapparatuur), dan komt er stoom uit de gaatjes als groet van deze imposante grote honddie 2.5 ton weegt.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X