1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Huttenbouw in monumentale stolpboerderij

Trendy houtsoorten

Bankzitten in stijl

HOOGKARSPEL – Om te anticiperen op ander gebruik en toekomstige ontwikkelingen, ontwikkelt NOAHH | Network Oriented Architecture flexibele structuren die zich blijven aanpassen aan de veranderende wensen van de gebruikers. Recentelijk ontwierp het bureau het interieur van een monumentale stolpboerderij in Hoogkarspel. Hout speelt hierbij een belangrijke rol.

De stolpboerderij is een Rijksmonument en is sinds midden jaren zeventig van de vorige eeuw in gebruik als woonhuis. De stolpboerderij dateert volgens een gevelsteen uit 1891, en is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van laat 19e-eeuwse landelijke bouwkunst..

Architectonische ingreep

De architectonische ingreep bestond uit het verwijderen van alle latere toevoegingen en constructies die niet behoorden tot de oorspronkelijke indeling van de boerderij. Hiermee werd de imposante, karakteristieke vierkants-constructie van deze stolpboerderij weer geheel zichtbaar. De kap, gevels en vloer zijn van binnenuit geïsoleerd en met multiplex afgewerkt.

Enorm volume

De boerderij heeft een footprint van 19,5 x 21,0 meter (exclusief staartstuk) en een nokhoogte van 15,7 meter. Om maximaal gebruik te maken van het enorme volume onder de kap – circa 3000 kubieke meter – en om recht te doen aan de oorspronkelijke structuur van de boerderij, zijn nieuwe kamers in de vorm van hutten en plateaus toegevoegd in de takken van de hoofddraagconstructie. Hiermee is de toevoeging ook weer losmakelijk. De gesloten volumes kennen hun eigen interne isolatieschil en thermische zone. De materialisering is eenduidig en eenvoudig. Alle toevoegingen zijn gerealiseerd in multiplex/underlayment waarmee het ‘hutten karakter’ nog versterkt wordt. Het nieuwe interieur laat zich ook gemakkelijk weer aanpassen, bewerken of verwijderen, met respect voor het originele karkas. Het nieuwe interieur kan gezien worden als een gast in het huis. Door te werken met plateaus en cabines laat de ruimte onder de kap zich tegelijkertijd lezen als één ruimte en als een veelheid van ruimtes die met bruggen, trapjes en (touw)ladders met elkaar verbonden zijn.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X