0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houttec Prefab koopt Hundegger Turbo Drive

Houtvoorraden
De aanschaf van de Hundegger zal ongetwijfeld zorgen voor een toename van de productie, maar op dit moment is dat niet Branders grootste zorg. Die zit ‘m in de aanvoer van het hout. “Dat is een probleem, dat ook nog niet zomaar is opgelost. De prijzen van vurenhout zijn altijd heel stabiel geweest, maar de laatste maanden zijn de prijzen een keer over de kop gegaan en het lijkt er op dat die prijsstijgingen nog wel even doorgaan. Het is heel lastig om die prijsstijgingen één-op-één door te rekenen naar de klant. Het is vooral de onzekerheid die het lastig maakt. Wat gebeurt er met de prijzen en met de beschikbaarheid van het hout? Ik ben nu 30 jaar werkzaam in het hout, maar ik heb dit nog nooit meegemaakt.”

GORREDIJK – Het zijn turbulente tijden voor de bouw en de houtverwerkende industrie. Zeker in de prefab-bouw is een flinke groei te zien. Dat geldt ook voor Houttec Prefab in Gorredijk. De aanschaf van de Hundegger zaag/frees automaat Turbo Drive via Tijhuis Houtbewerkingsmachines moet de productiecapaciteit een flinke duw in de rug geven.

In week 18 (begin mei) werd de machine in gebruik genomen. Nu al ziet Houttec directeur/eigenaar Wim Brander dat de kwaliteit van de afgeleverde prefab-onderdelen aanzienlijk is verbeterd. Want kwaliteit, snelheid en vergroting van de productie waren voor Brander de belangrijkste redenen om de nieuwe Hundegger Turbo Drive aan te schaffen.

Complete producten

Houttec Prefab heeft twintig medewerkers op kantoor en in de fabriek en levert prefab onderdelen voor nieuwbouw, verbouw, renovatie en restauratie. “We zien dat er steeds meer vraag komt naar complete producten, dus inclusief wanden of daken, inclusief isolatie, dakramen of elektra. Dat betekent ook dat we een afkort/freescombinatie zochten die snel kan omschakelen. De Hundegger Turbo Drive voldoet aan die vraag.”

Het hart van de TURBO-Drive is het flexibele zaagaggregaat voor het zagen van alle voorkomende verstekken. Met het 360° draaibare en tevens 90° kantelbare 5 assen gestuurde zaagaggregaat kunnen naast alle denkbare zaagbewerkingen ook de meest uiteenlopende profielen worden geproduceerd. Snel, precies en hoogwaardig. De machine is door de compacte bouwvorm uitstekend tegen stof-en geluidemissies beschermd en kan zonder extreme bouwtechnische maatregelen opgesteld worden op een gladde betonvloer.

De installatie van de zaag/freescombinatie door twee monteurs van Tijhuis nam een week in beslag. Vervolgens heeft Hundegger twee personeelsleden van Houttec in drie dagen tijd wegwijs gemaakt in de aansturing van de machine. Brander: “Dat is allemaal heel vlot verlopen. De machine wordt aangestuurd vanaf kantoor. In de productieruimte hebben we één man die de voortgang in de gaten houdt. We zijn nog bezig met een volautomatisch aanvoersysteem, maar die wordt later geïnstalleerd.”

Aftersales service

De aankoop van de machine verliep via Hundegger-leverancier Tijhuis Houtbewerkingsmachines in Hengelo. “We kennen Tijhuis al via onze platenzaag die we daar aanschaften. Zij verzorgen ook het onderhoud van deze platenzaag. Of zij ook het onderhoud gaan doen weten we nog niet. Daarover hebben we nog geen afspraken gemaakt. We hebben een hotline met de mensen van Hundegger. Op het moment dat we vragen hebben of er een probleem is, nemen we contact op. Ze kijken op afstand mee om de problemen te verhelpen. Vorige week viel de machine een aantal keren in storing. Via deze helpdesk was het probleem in een mum van tijd verholpen.”

Brander is meer dan tevreden over de laatste aanschaf en de samenwerking met Tijhuis en Hundegger. Over een toename in productiecapaciteit is hij nog wat voorzichtig, maar de kwaliteit, lees: nauwkeurigheid van de afgeleverde producten, is nu al flink verbeterd. “Onze jongens hebben met dank aan de instructies van Hundegger de machine sneller dan gedacht onder controle. We hebben er een aftekenmodule bij gekocht, maar deze wordt later geïnstalleerd. We doen alles stap voor stap. Het is net als het bouwen van een huis: je legt eerst het fundament. Pas daarna volgt de verdere uitbreiding.”

- Advertisement -

Laatste nieuws

X