0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houtrookfilter voor kachels

LUNTEREN – – Een nieuw houtrookfilter neutraliseert de geur van houtrook en vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen bij houtkachels tot 96 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van het Duitse testinstituut RRF. Met het houtrookfilter, dat in Nederland wordt verdeeld door groothandel HAVÉ Verwarming, biedt de kachelbranche zelf een eenvoudige en betaalbare oplossing voor de uitstoot van schadelijke stoffen en wordt geuroverlast voorkomen.

Uit het onderzoek van RRF blijkt dat dit houtrookfilter genaamd ABCAT de uitstoot van koolstofmonoxide met 55 procent vermindert. De stofuitstoot daalt bij gebruik zelfs met 65 procent. Daarbij wordt de houtrook nagenoeg geurloos. Het opbouw houtrookfilter is een uitvinding van Ecolink Solutions en heeft de werking van een katalysator waarbij schadelijke stoffen worden naverbrand.

De nieuwe standaard

De indrukwekkende onderzoeksresultaten komen op een moment dat verschillende Nederlandse partijen, zoals gemeentes, GGD’s, het Longfonds en het RIVM, vragen hebben over de schadelijke effecten van houtrook. Om die reden is de opbouw houtrookfilter voor veel houtkachels de oplossing om overlast tegen te gaan. Harm-Jan van Veldhuizen, algemeen directeur: “Door de juiste stookwijze in combinatie met de plaatsing van een houtrookfilter gaan de uitstootcijfers omlaag. Zo wordt geuroverlast voorkomen en verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk.”

Werking

Het houtrookfilter is uniek vanwege de edelmetaal katalysator, die afrekent met onverbrande deeltjes in de houtkachel. Daarmee is de werking van de houtrookfilter vergelijkbaar met de katalysator in een auto. De houtrookfilter wordt direct op of achter de stookinstallatie geplaatst. Daar worden fijnstof, schadelijke stoffen en geurverbindingen afgebroken en omgezet in onschadelijke stoffen. De plaatsing en het onderhoud van het houtrookfilter zijn zeer eenvoudig en het filter gaat zeer lang mee: zo’n twintig stookseizoenen.

Nadere informatie:
HAVÉ Verwarming
Telefoon: 0318 – 488 600
www.haveverwarming.nl

- Advertisement -

Laatste nieuws

X