0.4 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houtindustrie VS lijdt onder handelsoorlog met China

SEATTLE – In de eerste vier maanden van 2019 importeerde China voor 430 miljoen dollar aan houtgerelateerde producten vanuit de Verenigde Staten. Nog altijd een imposant bedrag, maar het marktaandeel van de VS daalde met maar liefst 35 procent sinds 2018. Canada en Ruslan lijken het meest te profiteren van deze situatie. Het zijn de cijfers van Wood Resource Quarterly.

De oorzaak van de daling van het aandeel timmerhout, rondhout en pulp is voornamelijk de importheffingen die de Amerikaanse overheid in mei 2018 oplegde aan Chinese producten. Een reactie van Chinese kon dan ook niet uitblijven. In de eerste vier maanden van 2019 ging maar liefst 43 procent minder aan producten het schip op richting China.

De handelsoorlog tussen China en de VS zorgt niet alleen voor hogere kosten voor de inwoners van de VS voor elektronica, voeding en producten voor woninginrichting. Het heeft ook een effect op de exporterende bedrijven. Vanaf 2018 vertraagt de groei van de Chinese economie. Ook dat heeft zijn effect om de houtimport. Die houtimport liep in de eerste vier maanden van 2018 terug met 10 procent ten opzicht van dezelfde periode in 2019. Het tweede kwartaal van 2019 bedroeg deze daling 42 procent.

Het zijn Canada en Rusland die het meest profiteren van deze situatie. Rusland zag de export van het gezaagd timmerhout, rondhout en pulp richting China in Q1 2019 groeien met 4 procent ten opzichte van Q1 2018. Canada realiseerde een groei van 12 procent. Die Canadese groei betrof voornamelijk het rond(naald)hout en (gezaagd) timmerhout. Ook Europese bedrijven profiteren van de handelsoorlog tussen de twee grootmachten, maar in minder mate dan Rusland en China.

Wood Resource verwacht dat sprake is van een blijvend effect. Ook als de onderhandelingen tussen de VS en China positief worden afgesloten. Chinese importeurs hebben nieuwe markten ontdekt en die zullen ze naar alle waarschijnlijkheid niet direct de rug toekeren. De schade voor de houtindustrie in de VS is daarmee ook voor op de lange termijn ‘aanzienlijk’ te noemen.

Vorig artikel
Volgend artikel
- Advertisement -

Laatste nieuws

X