1.4 C
Apeldoorn
maandag 4 december 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houten huis bouwen als leerproces

ROSENHEIM – Elk jaar bouwen studenten van een nabijgelegen technische school in het Duitse Rosenheim binnen drie dagen een nieuw houten huis om hen te laten ervaren hoe met een goede planning en een goed ontwerp een probleemloos bouwproces georganiseerd kan worden.

Dankzij geprefabriceerde huiselementen met vooraf aangegeven inschroefpunten en hoogwaardige bevestigingsmaterialen is een tijdbesparende bouw mogelijk. Het ingenieursbureau, dat toezicht hield op de studenten, berekende dat er ongeveer 10.000 schroeven nodig waren die door de schroevenfabrikant HECO uit Schramberg werden geleverd.

De universiteit van toegepaste wetenschappen in Rosenheim biedt de studenten een Bachelor oplei-ding ‘Houtbouw en verbouwing’ die door haar praktijkgerichtheid uniek is in Europa. In het vijfde semester voeren de studenten een project uit waarin ze het volledige constructieproces van een gebouw zelf doorlopen: van de planning via de constructie tot en met een aansluitende analyse van het gedrag van de bouwmaterialen onder gebruiksomstandigheden. “Tot deze fase is alles gewoon pure theorie”, legt professor Ulrich Grimminger, lid van de faculteit voor houttechnologie en -bouw, uit. “Daarom gaan we met dit project een stap verder en begeleiden we de bouw van één huis in de constructiefase. Zo kunnen de studenten beoordelen of hun planning dusdanig goed gedaan is dat de bouwproces soepel verloopt.”

Plannen

Het duurde slechts drie dagen om het huis met 360 vierkante meter woonoppervlak te bouwen. Het ontwerp creëert de grootst mogelijke leefruimte met minimale wanddikte: omdat de krachten over het gehele wandoppervlak worden verdeeld, is een slank ontwerp met panelen van 9 tot 14 centimeter dikte voldoende om de krachten veilig te af te voeren. Naast de houtschroeven zorgden de betonschroeven van HECO voor stevige verbindingen. Voor de bevestiging van de montagedrempels op de betonnen fundering gebruikten de studenten de HECO-schroefankers MMS-S en MMS-TC. Deze kunnen de krachten die op de buitenmuren werken via de fundering afvoeren. In de komende jaren zullen de studenten monitoren hoe de eigenschappen van de bouwmaterialen op de lange termijn standhouden.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X