8.4 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Houten dak resoneert authenticiteit en eerlijkheid

Trendy houtsoorten

Bankzitten in stijl

CRAIGELLACHIE – De Macallan-distilleerderij en bezoekerscentrum in Craigellachie, Speyside in Schotland is een plaatje. Vijf heuvels met weiden verbergen het golvende dak van de distilleerderij. Voor het moderne gebouw is het houten dak gecombineerd met glas en staal. Snel, licht en groen Kerto LVL (gelamineerd fineerhout) is gebruikt als onderdeel van het geprefabriceerde dak.

Het gebouw omvat een bezoekerscentrum, drie gedeeltes voor het destilleren en één voor het maischeproces met een gemeenschappelijk dak en een volledig glazen wand. Dit weerspiegelt de wensen van de Macallan-distilleerderij, een premiummerk, dat al sinds 1824 single malt whisky produceert. Het doel was een eigentijdse faciliteit die fasering, authenticiteit en eerlijkheid viert.

“Liefhebbers kunnen zelf zien hoe whisky wordt geproduceerd, omdat de machines kunnen worden bekeken vanuit de volledig beglaasde ruimte van het bezoekerscentrum. De architectuur verheft de prachtige koperen distilleerketels tot iets bijzonders”, zegt Toby Jeavons, projectarchitect bij Rogers Stirk Harbour + Partners, een gerenommeerd internationaal architectenbureau dat verantwoordelijk is voor de architectuur.
natuurlijke materialen.

“We wilden de eerlijkheid van de materialen vieren in plaats van de dakconstructie te verbergen met een plafond,” vervolgt Jeavons. Het dak bestaat uit een houten wafelstructuur, ondersteund door een staalconstructie. De houten delen zijn gemaakt in de Wiehag-fabriek in Oostenrijk. De gelamineerde balken hebben aan beide zijden Kerto LVL als zijvlakken en er zijn driehoekige Kerto LVL-panelen gebruikt als dakpanelen. “Kerto LVL is een zeer goed technisch houtproduct omdat je kunt vertrouwen op de afmetingen van het materiaal”, zegt Johannes Rebhahn, Sales Director International Timber Projects bij Wiehag, die verantwoordelijk was voor de dakconstructie.

De bouw van de Macallan-distilleerderij en bezoekerscentrum duurde slechts zes maanden. Het was een zorgvuldig gecoördineerde operatie, want het dak omvat ongeveer 3600 balken en 2500 dakplaten. “Over het algemeen is prefab bouwen een geweldige manier om bouwtijd te besparen. Wanneer de prefabricage, zoals het op maat zagen, gebeurt in de fabriek en de details zijn gericht ontworpen op eenvoud, wordt de uitvoering op de bouwplaats gemakkelijker, veiliger en rendabeler”, aldus Rebhahn.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X