UTRECHT – Je hoort het wel eens: ‘Met hout hebben we goud in handen’. En dat is een logische conclusie als je kijkt naar de ambities die er liggen op allerlei gebied: de biobased en circulaire economie, klimaatvriendelijk bouwen, bescherming van bossen. Hout heeft in potentie een prachtige toekomst in een groot scala aan producten, en ook in de bouw en de GWW. Wat overigens niet betekent dat dat helemaal vanzelf gaat. De concurrentie van andere materialen, innovatief of slim gestoken in een duurzaam jasje, betekent dat de kwaliteiten van hout als duurzaam bouwmateriaal wel gehoor moeten vinden. Kortom, hout heeft verhalenvertellers nodig.
Het goede nieuws is dat er steeds meer mogelijkheden zijn om hout als circulair, duurzaam materiaal ook echt in de schijnwerpers te zetten. Levenscyclusanalyses en ander onderzoek geven onderbouwing over de positieve gevolgen van de toepassing van hout voor het milieu. Bovendien komen steeds meer tools beschikbaar die uitrekenen hoe hout zijn bijdrage levert aan een gezond bos en dito klimaat. Last but not least zijn er prima voorbeelden van bedrijven die daar al volop mee aan de slag zijn. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste.
Bosberekentool
GWW Houtimport kiest ervoor het verhaal van duurzaam hout te vertellen aan de hand van de Bosberekentool. Deze is afgelopen jaar ontwikkeld door FSC Nederland en berekent het oppervlak bos dat wordt beschermd dankzij de toepassing van FSC-hout in een project. In de praktijk betekent dit dat menig klant van GWW Houtimport na afloop van een project niet alleen een factuur ontvangt, maar bovendien een certificaat waaruit blijkt dat de aannemer dankzij de keuze voor FSC-hout actief bijdraagt aan de bescherming van tropische bossen. Dat gold bijvoorbeeld voor Griekspoor, een aannemer uit Nieuw-Vennep die eerder dit jaar een aanvaarbeveiliging met gecertificeerd hout opleverde.
Concrete getallen
Arjan de Jong, adjunct-directeur van GWW Houtimport: “We kozen voor de Bosberekentool als communicatiemiddel omdat deze op een heel positieve manier het verhaal en het belang van FSC vertelt. Wat is er mooier dan aan je klant uitleggen dat je samen bijdraagt aan bosbescherming? Bovendien wordt in de tool de relatie tussen toegepast hout en duurzaam bosbeheer heel tastbaar gemaakt. Die concrete getallen zijn belangrijk om je klanten te laten zien dat gebruik van tropisch FSC-hout en bosbescherming echt een directe relatie hebben. Dat inzicht is er bij veel aannemers en hun opdrachtgevers nog niet, dus dat verhaal moeten we als houthandel blijven vertellen.”
Amsterdam
De houthandel in Lopik is overigens niet de enige organisatie die aan de slag is gegaan met de Bosberekentool. Inmiddels zien ook bouwbedrijven en timmerfabrieken de mogelijkheid om hun houttoepassing te vertalen in concrete hectares bosbescherming. En niet te vergeten opdrachtgevers. De gemeente Amsterdam is een van de gebruikers van de tool. Ze richt zich daarbij niet op de berekening voor een specifiek project, maar op de totale houtinkoop van de gemeentelijke materiaaldienst voor een periode van drie maanden in 2018. In de bewuste periode werd in de gemeente 632 kubieke meter FSC-tropisch hout toegepast in een flink aantal steigers, beschoeiingen en bruggen. Het genoemde volume stelt de FSC-bosbeheerder in staat bijna 130 hectare tropisch bos duurzaam te beheren en daarmee te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Om in Amsterdamse termen te blijven, dat is gelijk aan de oppervlakte van drie keer het Vondelpark. Ook voor 2019 heeft de gemeente al uitgesproken niet alleen in kaart te brengen hoeveel bos ze gaat beschermen als gevolg van de toepassing van FSC-hout in haar projecten, maar daar ook actief over te communiceren.
Milieuwinst
Ook Van Swaay Duurzaam Hout ziet gerichte, goed onderbouwde communicatie als een belangrijk middel om hout als duurzaam materiaal bekendheid te geven. Van Swaay is een familiebedrijf met vestigingen in Schijndel en Harlingen. ‘Brabant‘ levert met name tuinhout, terwijl de Friese vestiging gespecialiseerd is in de levering van houtproducten voor de grond-, weg- en waterbouw. Waar GWW Houtimport zich richt op communicatie over de relatie tussen houtgebruik en duurzaam bosbeheer, focust Van Swaay zich op de positieve milieuprestaties van hout. Henk Postma is vestigingsmanager op de locatie in Friesland en licht die keuze toe: “Omdat hout heel goed scoort als milieuvriendelijk materiaal in vergelijking met andere materialen proberen we vooral dat aspect onder de aandacht te brengen. Dan zijn goede gegevens natuurlijk wel heel belangrijk. We voeren
daarom levenscyclusanalyses (LCA’s) uit voor onze producten. Die berekenen wat de milieu-impact van het product is van het moment dat de grondstof geoogst is tot en met de afvalfase van het product. Vervolgens gebruiken we die gegevens in het verhaal naar onze klanten.”
Henk Postma benadrukt overigens dat ook de aloude kwaliteiten van hout het goed blijven doen, en heeft de indruk dat hout weer terrein aan het terugwinnen ten opzichte van bijvoorbeeld kunststof. “Ondanks die concurrentie van andere materialen heb ik het gevoel dat we de goede kant opgaan met hout. Ik spreek ook veel aannemers die sowieso het liefst met hout werken, al is het maar vanwege de bewerkbaarheid van het materiaal.”
Waarvan akte.
Mark Kemna, FSC Nederland