1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hout Moet!

Een boom voor elke werknemer

Arvas neemt Alindus over

Limburgse lindeboom wint

Een nieuwe column in De Houtkrant met de titel ‘Hout Moet’, dat belooft wat! En ja, dat is ook nodig. Want ondanks dat ik niemand ken die tegen het gebruik van hout in de bouw en in het interieur is, is hout toch beetje bij beetje verdrongen door andere vaak veel minder duurzame materialen op basis van prijs, onderhoudsgevoeligheid of domweg door het gebrek aan kennis over houtbouw.

Vaak wordt er gezegd dat Holland geen echt houtland is, in tegenstelling tot de ons omringende landen. Maar dan gaan we toch echt voorbij aan onze historie. De naam Holland is niet te danken aan de vorm van ons land, maar komt oorspronkelijk van holtland oftewel oud Nederlands voor houtland.

Helaas zijn onze bossen grotendeels verdwenen en gaat veel van ons hout tegenwoordig naar Duitsland door het wegvallen van Nederlandse zagerijen. Maar de traditie kan hersteld worden mits we bij duurzaamheid iets verder denken dan alleen isolatie. Hout ademt, draagt bij aan een gezonde leefomgeving en is zelfs weer helemaal trendy. Tegelijkertijd is de houtbranche zeer versplinterd en zijn de houtbedrijven en timmerfabrieken vaak nog puur bezig met verkoop en productie zonder direct de revenuen te zien van een gezamenlijke marketing.

Er gloort echter hoop aan de horizon. De Vereniging van Nederlandse Houthandelaren en de Nederlandse Bond van Timmerfabrieken hebben het licht gezien en gaan verder dan Centrum Hout. Hopelijk slaagt dit nieuwe Centrum Hout er in om duurzaam materiaalgebruik verder onder de aandacht te brengen, zodat we niet meer geconfronteerd worden met zogenaamd duurzame huizen waar op basis van een dubieuze LCA (het is maar wat je er in stopt aan criteria) kunststof kozijnen zijn toegepast of die vol gespoten zijn met PIR of PUR.
Er kan nog zoveel meer gewerkt worden met hout. Niet alleen met hout van dichtbij, maar ook met tropisch hardhout. Anders importeren we straks alleen nog maar soja en palmolie uit de gebieden waar nu nog tropisch regenwoud staat.

Kortom, er is werk aan de winkel.
Hout Moet!

- Advertisement -

Laatste nieuws

X