8.2 C
Apeldoorn
donderdag 29 februari 2024

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

HOUT MOET

Kostenstijgingen

Na jaren van enorme neerwaartse druk op de prijzen van zowel producten als diensten, zien we nu aan alle kanten forse stijgingen. Niet alleen de lonen stijgen (te) hard (zelfs een loonbod van 4,5 procent werd afgewezen in de houtverwerkende industrie), maar ook de transportkosten, productiekosten en veel (schaarse) hout- en bouwproducten.

Het begint een beetje eng te worden. Bouwkosten stijgen zo snel dat projecten alweer uitgesteld worden of zelfs niet meer door gaan. Het gevoel dat er meer te besteden is, blijft bestaan. Maar langzamerhand komt ook de consument erachter dat de stijging van het besteedbaar inkomen in ieder geval opgaat aan stijgende kosten voor gas en elektra, lokale belastingen en BTW.

De stijging in kosten moet absoluut doorberekend worden. Tegelijkertijd zal iedereen realistisch moeten kijken naar het acceptabel houden van de stijgingen. De hoge huizenprijzen zijn erg afhankelijk van de rentestand en bij geringe stijging van de (hypotheek)rente zijn veel (nieuwbouw) huizen al snel te duur. En dan niet alleen voor de starter, waar het nu al voor geldt.

Het is verleidelijk om in de huidige hausse met een dikke stift te offreren, maar laten we proberen om de prille opleving niet te snel in de kiem te smoren. Ik wens eenieder veel succes en wijsheid in wat er naar uitziet als een uitstekend jaar voor bouw en hout.

Robbert Jan Dekker
DGA Koninklijke Dekker Hout

- Advertisement -

Laatste nieuws

X