1.6 C
Apeldoorn
dinsdag 28 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

HOUT MOET

We mogen ons best eens op de borst kloppen. Qua duurzaam hout gebruik loopt Nederland voorop in de wereld. Alleen Groot-Brittannië en de Scandinavische landen komen in de buurt. Het zou mooi zijn als we van rond de 92% (gemeten onder de VVNH leden in 2017) kunnen doorschakelen naar 100%.

In naaldhout en plaatmateriaal moet dat relatief eenvoudig zijn om te realiseren. Zonder significante prijs consequenties of beschikbaarheidsproblemen. Alleen op het gebied van hardhout is het momenteel nog iets lastiger. De houtsoorten Meranti en Sapeli Mahonie zijn relatief goed beschikbaar voor kozijnen en ook gevelbekleding is voldoende gecertificeerd beschikbaar. Maar vooral voor de tuin en de GWW-sector staat de beschikbaarheid onder druk.

In Afrika zijn belangrijke bosconcessies weggevallen of stil komen te liggen en in Zuid-Amerika is het aantal FSC-bossen afgenomen in plaats van toegenomen. Daarnaast zijn beschikbaarheid en prijs in Zuidoost-Azië sowieso al een probleem, laat staan in FSC of PEFC.
Toch moeten we ook voor buitentoepassing van hardhout een heel eind kunnen komen richting de 100% gecertificeerd. Slechts twee voorwaarden; sta open voor gelijkwaardige alternatieve houtsoorten en vraag tijdig aan.

Het zou toch geweldig zijn als hout zich kan profileren als het per definitie duurzaamste bouwmateriaal zodra al ons geïmporteerde hout FSC of PEFC gecertificeerd is.

Robbert Jan Dekker

- Advertisement -

Laatste nieuws

X