-0.9 C
Apeldoorn
donderdag 30 november 2023

Úw nieuwsplatform voor de houtindustrie met 120.000 exemplaren en 25.000 online bezoekers.

Hout in interieur populair

STOCKHOLM – Steeds meer mensen zijn gecharmeerd van de natuurlijk uitstraling van hout. Zo zijn de noesten in een houten vloer of wandbekleding weer welkom. Hout is ook welkom op andere plekken in het interieur. Deze ontwikkelingen zijn in heel Europa min of meer hetzelfde.

Het zijn de conclusies van een nieuwe studie van Swedish Wood, Linköping University en de LuleUniversity of Technology over de toepassing van grenenhout in het interieur. De studie maakt onderdeel uit van het Zweedse onderzoeks- en innovatieprogramma BioInnovation. Het onderzoek vond plaats in zeven landen, te weten Zweden, Noorwegen, Het Verenigd Koninkrijk, Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje. De conclusies zijn gebaseerd op zevenduizend reacties van geïnterviewden.

Voorkeur

De uitkomsten laten zien dat hout een populair product is, dat nog altijd terug te vinden is in veel interieurs en plek vindt binnen verschillende stijlen, zoals Modern, Scandinavisch, Klassiek en Landelijk. Over de landen heen lijken de uitkomsten van het onderzoek op elkaar, maar verschillen zijn te zien als het gaat over de plek van het hout in de woning. Consumenten kiezen bijvoorbeeld voor hout in de woonkamer en slaapkamer en veel minder in de keuken. Daarnaast kiest de consument voor wat betreft vloer en wand liever voor lichte en subtiele kleuren dan voor donker en stoere kleuren.

Tweedeling

De studie laat verder zien dat hout wordt gekozen voor omlijsting, vloeren en keukendeuren. 28 tot 51 procent kiest voor hout voor omlijsting en meer dan 60 procent geeft de voorkeur voor hout aan als het gaat om parket en houten vloeren in de woonkamer en in de slaapkamer. Houten keukendeuren zijn met name populair in Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Polen. “In Spanje gaat de voorkeur uit naar stenen vloeren. Ook de houten lijsten zijn in Spanje een stuk minder populair dat in Scandinavië. In Polen daarentegen is hout erg populair, waarbij vooral de Scandinavische stijl wordt gevolgd”, zegt Olof Broman, lector aan de LuleUniversity of Technology. Bij het gebruik van hout in ramen en buitendeuren is duidelijk een tweedeling te zien. Zweden, Polen en Noorwegen kiezen overduidelijk voor houten kozijnen en buitendeuren. 64 Procent van de Polen kiest voor een houten deur. De studie laat verder zien dat 25 procent van de ondervraagden positief staat tegenover houten gevelbekleding in de slaap- of woonkamer.”

Statement

Het is interessant om te zien dat noesten in het hout niet langer een probleem vormen. “Noesten worden in toenemende mate gezien als interessant designstatement. Kiezen voor hout en grenen in het bijzonder is ook kiezen voor het milieu en in ieder geval een beter alternatief dan staal of plastic”, zegt Björn Nordin, directeur Interieur& Design bij Swedish Wood. “De studie laat zien dan grenen producten toekomst hebben. De houtindustrie moet erop voorbereid zijn dat de vraag naar moderne en attractieve houten producten zal toenemen”, aldus Broman.

- Advertisement -

Laatste nieuws

X